Drukke tijd voor diplomatie in regio SCO

In Rusland is een top gehouden van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) en een vergadering van de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China).
Behalve China, Rusland, Kazakstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan, de oprichters en leden van de SCO, waren ook waarnemende en aspirant-leden Iran en India aanwezig.
De organisatoren konden moeilijk anders dan President Ahmadinejad feliciteren met zijn herverkiezing. De Iraanse president maakte van het podium gebruik om een militante ‘anti-imperialistische’ toespraak te houden. Intussen namen acties tegen zijn herverkiezing in zijn land in omvang en scherpte toe.
Na afloop zei Hu Jintao dat China en Rusland tevreden kunnen zijn over waar hun samenwerking staat na 13 jaar van hernomen contacten, begonnen met de oprichting van het Chinees-Russisch  Strategisch Partnerschap. Voor de SCO en de BRIC-landen in het algemeen zag Hu belangrijke taken weggelegd: hun complementaire economieën op elkaar afstemmen en een belangrijke aanzet geven tot het economische herstel in de wereld.
De veiligheid in de regio bevorderen was daarbij volgens hem een dringende en moeilijke opgave. Daar heeft hij ontegenzeggelijk een punt: in of in de buurt van de SCO-regio liggen Noord-Korea, Afghanistan, Pakistan en Iran, landen die in het brandpunt van de actualiteit staan.
In China worden de ontwikkelingen in Iran nauwlettend gevolgd vanuit een pragmatische en neutrale houding. De media rapporteren op een nuchtere en evenwichtige manier de zetten en tegenzetten van de twee grote partijen die tegenover elkaar staan en de kern van de uitspraken van de leiders.
Wat Noord-Korea betreft hebben Rusland en China mee een resolutie van de VN ondertekend die de kernproeven en raketlanceringen veroordeelt en die ruimte maakt voor sancties. Zo hopen zij Noord-Korea aan te moedigen terug te keren naar de onderhandelingstafel. China blijft echter aandringen op terughoudendheid van alle partijen en op inspanningen voor vreedzame oplossingen en een kernvrij Noord- én Zuid-Korea. Zo staat in een commentaarstuk op de website china.globaltimes.cn  het volgende te lezen: ‘De realiteit laat zien dat onbuigzaamheid tegenover Noord Korea niet het gewenste resultaat geeft. Het is naïef van de VS te denken dat hun garantie van nucleaire bescherming voor Zuid-Korea op lange termijn vrede zal brengen op het Koreaanse schiereiland. Het zou beter zijn dat de Zuid-Koreaanse en de Amerikaanse regeringen een teken van goede wil geven dat ook het vertrouwen in Pjongjang zou kunnen verhogen’.
Ook tussen de twee SCO en  BRIC-landen India en China is er een probleem dat met de nodige omzichtigheid moeten worden aangepakt. Het bijleggen van de grensgeschillen tussen India en China is nog steeds een work in progress. De Asia Development Bank komt daar nu doorheen fietsen met plannen om ontwikkelingsprojecten te financieren in het betwiste gebied in India. Bij monde van een woordvoerder voor het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Beijing geprotesteerd. ‘De Chinese regering stelt de inspanningen van de ADB om de economische ontwikkeling te bevorderen zeer op prijs en is zelf bereid om samen met andere regeringen een grote bijdrage te leveren aan de sociaaleconomische ontwikkelingen in de regio. De ADB moet zich echter niet mengen in de politieke meningsverschillen tussen staten’ zo luidde het.
Links  over Iran   http://world.globaltimes.cn/mid-east/2009-06/438561.html
en http://world.globaltimes.cn/mid-east/2009-06/438321.html
Korea   http://opinion.globaltimes.cn/editorial/2009-06/437770.html
India http://china.globaltimes.cn/diplomacy/2009-06/438091.html

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *