Eerste installatieplatform voor offshore windenergie

Met Baihetan heeft China in Guangzhou het eerste installatieplatform voor windenergie in gebruik genomen. Het weegt 2000 ton, is 126 m lang en 50 m breed en zal in de provincies Guangdong en Fujian worden ingezet.

Baihetan Foto China Daily Disclaimer

‘s Werelds eerste installatieplatform voor offshore windenergie van 2000 ton, genaamd Baihetan, is volgens China Media Group (CMG) officieel opgeleverd en in gebruik genomen in Guangzhou, Guangdong. Het werd gebouwd door Huangpu Wenchong Shipbuilding voor de China Three Gorges Corp. Verwacht wordt dat het initiatief China’s installatiecapaciteit voor offshore windenergie in diepzeegebieden zal versnellen en t offshore windenergie meer betaalbaar maken.

Baihetan is een geïntegreerd installatieplatform voor windenergie met het sterkste hefvermogen, de diepste bedrijfswaterdiepte, de grootste variabele belasting en het grootste dekoppervlak ter wereld. Het 126 meter lange en 50 meter brede schip integreert ook functies zoals transport, zelfheffing, heffen en dynamische positionering en kan voldoen aan de vereisten die nodig zijn om in diepe en afgelegen zeeën te opereren.

De levering zal de ontwikkeling van China’s offshore windmoleninstallatie helpen en sterke ondersteuning bieden voor de gecentraliseerde grootschalige ontwikkeling van het windenergieproject in het land. Baihetan is ook uitgerust met vier driehoekige truss-poten waarmee hij tot 70 meter onder water kan werken.

Het heeft eveneens een hefsysteem van 2000 ton dat naar verwachting de operationele efficiëntie zal verbeteren. De dynamische positioneringssysteem van het schip kan automatisch de positie van het schip handhaven in het geval van een bewegend onderdeel of een systeemstoring, waardoor de veiligheid van offshore-activiteiten effectief wordt verbeterd. Daarnaast maakt het schip gebruik van volledig elektrische volledig ronddraaiende stuurriemen als onderdeel van het voortstuwingssysteem, waardoor het schip op een koolstofarme en groene manier vaart. Baihetan zal voornamelijk actief zijn in de provincies Guangdong in Zuid-China en de provincies Fujian in Oost-China.

De sterke wind op zee heeft de groene ontwikkeling van China versneld. China’s nieuw geïnstalleerde capaciteit van op het elektriciteitsnet aangesloten windenergie bereikte 47,57 miljoen kilowatt in 2021, Daarbij was offshore windenergie goed voor meer dan een derde, volgens Xinhua. China’s gebruik van hernieuwbare energiebronnen zou tegen 2025 meer dan 50 procent bedragen in het totale energieverbruik. Wind- en zonne-energie zullen tegenover 2020 worden verdubbeld.

Bron: Global Times, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.