Fosun wil Club Med meer afstellen op Chinees publiek

Vijfmaal heeft de Chinese groep Fosun haar bod op de Club Med-aandelen verhoogd tot concurrent Bonomi de handdoek in de ring gooide en er zo een einde kwam aan de grootste overnamestrijd ooit in de Franse beurswereld. Winnaar Fosun wil zowel meer Club Meds in China als dat het van plan is meer Chinezen naar de bestaande buitenlandse oorden te lokken.

Club Med nabij Guilin

Club Med nabij Guilin


De Club Med bezit in China amper 3 vakantieoorden: een om te skiën in Noord China, een vakantieoord in de karst bergen rond Guilin en het recentelijk geopende oord op een eiland nabij Macao. Het doel van Fosun is echter van China de tweede grootste markt van de Club Med te maken. Volgens Fosun voorzitter Guo Guangchang is de Club Med zeer aangepast aan de Chinese manier van leven omdat de organisatie zich eveneens richt naar het gezin en ook wegens het model “een stopplaats, een prijs”.

Meer Chinese klanten

clubMedchart

Evolutie aandeel “Club Med”


Vanaf mei 2013 tot eind december 2014 heeft Fosun 5 maal de prijs die het aanbood per Club Med aandeel verhoogd, namelijk van 17 euro tot 24,60 euro tot concurrent Bonomi het opgaf. Club Med zei zelf recent dat het zowel klassieke vakantieoorden in China wil ontwikkelen, maar ook een nieuw soort domeinen voor een gegoed cliënteel die geen vakantiewoning bezit, maar toch lange weekends wil doorbrengen in een natuurlijke omgeving. Cijfermatig uitgedrukt streeft de groep er naar om 200.000 Chinese klanten lokken naar de viersterren- of vijfsterren vakantieoorden.
guoguangshangb

Guo Guangchang


Volgens toeristische analisten is daarbij niet enkel het volume van de meer gegoeden dat een rol speelt. Het tekort aan vakantieoorden van kwaliteit in China leidt tot meer vraag naar het soort product dat Club Med aanbiedt. Analist Yan Yuejin van E-House China vindt dat het Club Med-model een hoog groeipotentieel in het land heeft omdat het “alles incluis”- model er toe leidt dat toeristen langer blijven en dus meer spenderen. Volgens de China Tourism Academy bracht het toerisme in China het afgelopen jaar 3000 miljard yuan, op een vooruitgang van 16 % vergeleken met een jaar eerder.

Politieke reacties

Gevolg van het opgeven van de strijd door Bonomi is dat Fosun de controle verwerft van de Club Med voor een miljard euro. Als reactie hierop verklaarde de vicevoorzitter van het extreem rechtse Front National Florian Philippot dat de Club Med de “Club Mer de Chine” dreigt te worden, een commentaar die door de eerste secretaris van de PS Jean-Christophe Cambadélis afgedaan wordt als “alarmistisch” en “racistisch”. Precies reacties geplukt uit een satirische eindejaarsconference.
Bronnen: Fin Times, Huffingtonpost.com. Bloomberg
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *