Fosun wordt grootste aandeelhouder Portugese BCP Bank

De groep Fosun die eerder in Portugal verzekeraar Caixa Seguros Saúde kocht, heeft zich nu ook voor 17 % ingekocht in de grootste beursgenoteerde Portugese bank Millennium BCP. Fosun-voorzitter Guo Guangchang zou graag 30 % verwerven.

fosunbFosun is een conglomeraat dat geleid wordt door de ‘Chinese Warren Buffet’ Guo Guangchang. De 49 jarige Guo bezit een privérijkdom van $ 6,6 miljard. De voorbije jaren jaagde hij in het buitenland op de Club Med, de Britse groep Thomas Cook, Canada’s Cirque du Soleil, het Amerikaanse kledingmerk St John, de Griekse juwelier Folli Follie en de VS verzekeraar Meadowbrook die hij kocht voor $433 miljoen. Het laatste jaar kocht hij VS-verzekeraar Ironshore, de Duitse privébank bank H&A de Indische farmaceutische groep Gland Pharma en de Engelse voetbalclub club Wolverhampton Wanderers.
In Portugal betaalde Guo eerder een miljard euro voor het staatsbedrijf en Portugals grootste verzekeraar Caixa Seguros Saúde beter bekend als Fidelitate. Hij kocht daarmee de ziekenhuispoot van de groep Espírito Santo op voor €460 miljoen. Nu viel zijn oog op de Banco Comercial Portugues (BCP) de grootste beursgenoteerde bank in het land. Fosun betaalde €175 miljoen, meer bepaald door per aandeel €1,108 te geven met een korting van 11 % op de slotkoers vrijdag. De bank zei zondag dat Fosun tot 30% van de aandelen wil kopen.
De financiële sector in Portugal ondergaat momenteel een sterke transformatie met het opruimen van slechte leningen en het fosunvztrverhogen van het kapitaal. De overeenkomst is de laatste in een reeks opkoopoperaties door Chinese groepen die sinds de financiële crisis miljarden in het land pompten en aandelen kochten in opwekking- en verdeling van elektriciteit, verzekeringen, ziekenhuizen, water…
De Financial Times merkt op dat Portugal bedrijfsovernames verwelkomt terwijl in andere landen zoals Duitsland echter angst bestaat. Bij ons denken we aan de affaire rond Eandis en State Grid. In Portugal bezit China’s State Grid 25% aandeel in elektriciteitsverdeler Redes Energeticas Nacionais. Toch heeft de BCP-operatie een Belgisch vertakking. BCP werkt immers samen met de Belgische grootste verzekeraar Ageas voor het verdelen van verzekeringen in het buitenland.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *