Fundamenteel onderzoek in geneeskunde moet resultaatgericht

Het Jaar van de Tijger is goed begonnen voor onderzoekers (1): in 2010 wordt het Nationaal Gezondheidsinstituut opgestart, een nieuw onderzoeksinitiatief van het Fonds voor Natuurwetenschappen (Natural Science Foundation – NSFC).  

De Chinese overheid wil dit jaar 1 miljard RMB (105 miljoen euro) investeren in medisch onderzoek. Door een systeem van openbare aanbesteding wil men jonge wetenschappers de kans bieden om projecten in te dienen. Vooruitgang in domeinen als genetica en moleculaire biologie moet China internationaal meer op de kaart zetten.
Het fundamenteel onderzoek dient patiëntgericht te zijn. De financiering mikt op projecten die via klinische studies wetenschappelijke antwoorden bieden, relevant voor menselijke ziekten. Zo leidt de nieuwe medische kennis direct tot verbetering van de klinische zorg aan zieken.
Dit fonds wordt in brede kringen gezien als een positieve ontwikkeling. De komende jaren verwacht men een stimulering van translationele geneeskunde (2) en een toename van interdisciplinaire samenwerking, ook op internationaal vlak. De toekomst zal uitwijzen of dit nieuwe initiatief leidt tot resultaten: eerst met publicaties in medische tijdschriften en daarna met aantoonbare gezondheidswinst voor patiënten.
(1) Bron: Lin Guo. China boosts medical research. Lancet 2010; 375: 711
(2) Translationele geneeskunde steunt op translationeel biomedisch onderzoek. Dat onderzoek staat voor een directe vertaling van wetenschappelijke kennis naar medisch voordeel voor de patiënt en voor de gezondheidszorg.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *