Gebouwen in de kijker en in discussie…

Terwijl in het financieel district van Shanghai de grootste Chinese wolkenkrabber zijn hoogste top bereikt, werd in de stad Huzhou een vijfterrenhotel in hoefijzervorm geopend dat uitkijkt op het Taihumeer. Gezien er op politiek vlak een campagne loopt tegen extravagantie is het zeer de vraag of de winnaar van de architectenwedstrijd voor het nieuwe “National Art Museum of China”  zijn ontwerp dat zes maal groter is dan het huidige, zal mogen uitvoeren

shanghaitowerIn het Shanghai district Pudong wordt dit weekend het hoogste punt bereikt aan de “Shanghai Central Tower” en dit gebouw wordt ook het hoogste in China. Het blijft met 632 meter wat onder de Burj Khalifa in Dubai en staat in Liujiashui naast twee andere giganten: de Jin Mao Toren en het Shanghai World Financial Center. Het gebouw telt 121 verdiepingen met een vloeroppervlakte van 380.000 m2. Het werd ontworpen door Gensler uit Seattle onder hoofdarchitect Peter Weingarten. De constructie voldoet aan diverse vereisten qua duurzaam bouwen en zal burelen bevatten, ontspanningszalen, winkels, een conferentiecentrum, een luxehotel met lobby op verdieping 101 en plaatsen voor culturele voorzieningen. Het telt 106 liften waarvan drie supersnelle. De afwerking zou volgend jaar klaar zijn.  Tegen 2016 wordt verwacht dat China vier maal zo veel wolkenkrabbers zal tellen dan de VS.
_____________________________________________________________________
In de stad Huzhou (Zhejiang) heeft de Sheraton-groep  een hotel in hoefijzervorm geopend dat anderhalf miljard $ gekost heeft.  Het ontwerp van het Chinese bureau MAD is goed voor 321 kamers met een oppervlakte van 95.000 m2 en is honderd meter hoog. De vloer bestaat uit Afghaanse witte jade en Braziliaanse tijgerogen -stenen.sheratonhuzhou Door de bijzondere vorm baden alle kamers in het licht én kijken ze allen uit op het Taihumeer. ’s Nachts worden duizenden led-lampjes aangestoken die figuren en patronen projecteren op de gevel van het hotel, die op hun beurt worden weerspiegeld in het water. Wie een nachtje wil doorbrengen in het Sheraton Huzhou Hot Spring Resort moet rekenen op minstens 300 euro. Huzhou ligt op 160 km van Shanghai en is een populair bestemmingsoord voor de bewoners van de metropool om uit te rusten in de omgeving van het meer. Dit zou ondertussen wel schoon mogen zijn: daar werd de laatste 5 jaren 75 miljard yuan tegen aan gegooid en de provincie spendeert 2 miljard per jaar om het water schoon te houden.
_____________________________________________________________________

L-3

Bestaande museum van Schone Kunsten


Het huidige National Art Museum of China werd ontworpen ter gelegenheid van het tienjarig betaan van de Volkrepubliek. Het gebouw met 17 expohallen en 5 verdiepingen is meer dan 18.000 m2 meters groot.  De Franse architect Jean Nouvel won de internationale architectuurwedtrijd voor een nieuw museum dat niet ver van het Nationaal Stadium zou komen in de buurt van nog 2 andere nieuwe musea. Nouvel voorziet het gebouw in de vorm van een penseelstrook maar met een oppervlakte van 130.000 m2 en zijn team werkt samen met het Beijing Institute of Architecture Design. Het gebouw moest het grootste Museum voor Schone Kunsten in de wereld worden.
nieuwmuseum

Het Nouvel-voorstel


Ondertussen lanceerde Xi Jinping een campagne voor spaarzaamheid en tegen extravagantie. Feit is dat Nouvel een jaar geleden de wedstrijd won en dat er nog steeds geen bouwvergunning is. Ondertussen komen almaar meer kritische stemmen los of het echt zo’n grote mastodont hoeft te zijn die alweer ontworpen wordt door een buitenlands talent i.p.v. door een Chinees. Op 19 juni stelde Ma Yansong van MAD Architects zelfs voor de plaats te herbekijken: hij pleitte voor een plaats meer in het centrum en geïntegreerd in de buurt. Ook hij vroeg om Chinese architecten een kans te geven.
______________________________________________________________________
bjtowerace600 lopers uit 10 landen namen gisteren deel aan een verticale sprint van het WTC-Toren 3 gebouw in Beijing, het hoogste van de hoofdstad. De deelnemers moesten 2041 treden nemen die 82 verdiepingen hoog zijn. Het was de Duitser Thomas Dold die als eerste de top van het 330 meter hoge gebouw haalde en dit 9 minuten en 55 seconden na de start. Dit komt neer op drie tot vier treden per seconde. De winnaar gaf toe de meer dan 2000 treden twee per twee te nemen. Het was zijn 52-ste  overwinning in 5 continenten. Ook in New York en Tapei werden gelijkaardige races georganiseerd in de hoogste wolkenkrabbers. Het is daarbij aangewezen de leuning te gebruiken. De deelnemers waren onderverdeeld in verschillende categorieën per geslacht en leeftijd. De eerste vrouwelijke deelneemster haalde de top na 11 minuten 47.
Zie ook CNTV
Bronnen: Wikipedia, DS, Gensler, CNN, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *