Geruchten werden directeur staalbedrijf fataal

Bij een zware rel in het staatsbedrijf Tonghua Iron & Steel in de provincie Jilin (noordoosten van China) werd, zoals eerder gemeld, een directeur gedood. Dat zou gebeurd zijn door arbeiders die protesteerden tegen een herstructurering. Caijing, een belangrijk financieel magazine, heeft via interviews meer vernomen over de ware toedracht van de zaak.
Slachtoffer Chen Guojun (39) was pas tot algemeen bedrijfsleider van Tonghua benoemd. Hij zou niet veel invloed hebben gehad op de bedrijfsactiviteiten en weinig contact, laat staan conflicten, met werknemers. Een collega karakteriseerde hem als fatsoenlijk en ijverig en sprak de geruchten tegen dat Chen de arbeiders met massale ontslagen zou bedreigd hebben.
Arbeiders en kaderleden legden aan Caijing uit hoe de zaak in zijn werk is gegaan. Een aantal arbeiders had het voorradentransport van de onderneming geblokkeerd en zo de productie stilgelegd. Toen trokken ze naar de cokesfabriek en omsingelden ze een kantoor waar Chen heen was gevlucht, beschermd door veiligheidsbeambten. Tweehonderd man drongen naar binnen en vielen de directeur aan. Iemand zou geroepen hebben “hij moet dood!”.
De politie slaagde er niet in de zwaargewonde man te ontzetten of hulpverleners tot bij hem te brengen, want de aanvallers blokkeerden de weg voor ambulances. Chen overleed. Naderhand wees de autopsie uit dat hij een schedelbreuk had gehad en een zware hersenbloeding.
Demonstrerende staalarbeiders wisten dat het particuliere staalbedrijf Jianlong een meerderheidsaandeel zou nemen in het staatsbedrijf Tonghua, en ze waren ervan overtuigd dat Jianlong een nieuw managementteam wilde benoemen en tienduizenden werknemers de laan wilde uitsturen. Sommige bronnen hadden het over een actie van 1000 man, van wie velen niet van Tonghua zelf waren, maar wellicht van naburige staalbedrijven. Er zouden ook eerder ontslagen arbeiders hebben deelgenomen.
Door de malaise en de geleden verliezen, die Tonghua nog maar net te boven was gekomen, en door ontevredenheid over vriendjespolitiek tussen de kaderleden was er al een tijdlang een conflictsituatie bij het staatsbedrijf. De provinciale afdeling van de overheidsdienst SASAC (State-Owned Assets Supervision and Administration Commission), die onder andere gaat over dit soort herschikkingen, spreekt de geruchten over ontslagen of herstructureringen bij deze ingreep tegen. Wel was er een plan om loonsverhogingen te koppelen aan bedrijfswinsten.
De  werknemers waren niet bij de onderhandelingen over de herschikking van de aandelen betrokken. Er  waren allerlei geruchten ontstaan en sommige van die verhalen werden ook geloofd. De nieuwe directeur bij Tonghua, Chen Guojun, was met zijn collega van Jianlong naar de actievoerders toegegaan om hen gerust te stellen, maar hij werd uitgejouwd en met grof geweld aangevallen. Uiteindelijk had de hele situatie voor hem een fatale afloop.
SASAC zag zich genoodzaakt om de operatie, waarbij Jianlong 66 % aandelen zou verwerven van het staatsbedrijf Tonghua, stop te zetten.
Het onderzoek van de politie is lopende. Caijing heeft nog geen informatie over arrestaties en de autoriteiten weigeren uitspraken te doen over het onderzoek.
Opmerkelijk is ook dat westerse persbureaus het incident, op zich al tragisch genoeg, als een soort opstand hebben voorgesteld. Ze zouden  zich hebben gebaseerd op één bron, een mensenrechtenorganisatie uit Hong Kong die gerund wordt door één man.
Bron http://english.caijing.com.cn/
Het volledige artikel (in het Chinees):  http://www.caijing.com.cn/2009-07-30/110218398.html
Bron van het bericht over de persbureaus www.infochina.be

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.