Greenpeace: “Reguleer vervuiling met zware metalen”

De milieuorganisatie Greenpeace heeft op 5 plaatsen rond de Parelrivier de lozingen onderzocht van 25 firma’s. Besluit is dat China gevaarlijke metalen dringend moet betrekken in een regelgeving over watervervuiling.
prdPOLLHet laatste rapport van ‘Greenpeace China’ gaat over de vergiftiging van de Parelrivier. De organisatie onderzocht de lozingen van een paar tientallen firma’s in Fogang, Panyu, Shenzhen, Dongguan en Qingyuan. De onderzochte bedrijven produceren laminaat, moederborden, drukwerk/verpakking en textiel. In elk van de 5 onderzochte gebieden werd afvalwater geloosd  dat chemicaliën bevatte met bewezen of verdachte gevaarlijke eigenschappen. Sommige van deze toxische chemicaliën bevatten hoge niveaus van zware metalen als berillium, koper en mangaan. Dit kan leiden tot hersenbeschadiging. Ook werden organische chemicaliën aangetroffen met broom, bisfenol en alkanidefenols. Een aantal van deze gevaarlijke stoffen, die op de EU-lijst staan van prioritair gevaarlijke substanties, zijn nog niet geregeld in China. Anderzijds bevatte de site in Fogang 25 maal de lokaal toegelaten hoeveelheid aan berillium en op een andere plaats was het kopergehalte 12 maal meer dan de toegelaten hoeveelheid.
Greenpeace vraagt de ondernemingen dat zij in hun productieprocessen de gevaarlijke substanties weren en vervangen door veilige. Aan de overheid wordt gevraagd om dringend een regelgeving uit te werken om de lozing van zware metalen tegen te gaan. Alhoewel er daarvoor wel normen zijn, controleert China voorlasnog enkel de klassieke parameters zoals COD ( Chemical Oxygen Demand, die bepaalt of er leven mogelijk is in het water), maar nog niet gevaarlijke chemicaliën zoals zware metalen.
Lees ook dossier Parelrivierdelta moet terug groen worden
                   dossier Milieu en gezondheid
Bekijk ook korte video op Greenpeace-China site

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *