Xi doet Obama grootse belofte tegen klimaatwissel

President Xi Jinping heeft zijn VS-collega Obama toegezegd $ 3,1 miljard hulp te willen besteden om de ontwikkelingslanden te helpen in de strijd tegen de klimaatwissel. Tezelfdertijd beloofde hij dat in China volgend jaar een eengemaakte markt wordt gevormd van koolstof-uitstootrechten. Van de initiatieven wordt gezegd dat het om een trendbreuk gaat waardoor China zich bevestigt als een grote macht.

xijipobam2Gastheer president Obama heeft moeite om zijn voorstel dat $ 3 miljard omvat voor het Green Climate Fund door het Congres goedgekeurd te krijgen. Hij zal het ongetwijfeld als een opsteker ervaren hebben dat president Xi Jinping vrijdag in zijn toespraak 20 miljard yuan ($ 3,1 miljard) beloofde uit te trekken als hulp aan ontwikkelingslanden in hun strijd tegen de klimaatwissel.
De nieuwe Chinese strategie gaat duidelijk verder dan deze die sinds de Conferentie van Kopenhagen gevoerd werd en de ontwikkelde landen verantwoordelijk stelde om de uitstoot op te ruimen die ze veroorzaakt hadden. Xi beloofde ook om tegen 2017 tot een nationaal programma te komen voor de verhandeling van koolstofuitstootrechten. Momenteel lopen een zevental pilots in testgebieden waarbij het initiatief in Guangdong het verst staat. Volgens de South China Morning Post zou deze eengemaakte markt groter kunnen worden dan het EU-schema dat al 10 jaar bestaat.
Hoe dan ook worden de initiatieven van Xi een “game changer” genoemd. Volgens klimaatpolitiek analist Li Shuo bij Greenpeace gaat het om een drastische toename van de voorgaande Chinese toezeggingen. Hij merkt ook op dat door de Amerikaanse (mogelijke) toezegging te overstijgen, China duidelijk een leidinggevende rol wil spelen op dit vlak. Ook prof. Zhang Haibin van Peking University’s School of International Studies zegt dat China door het financieel hard te spelen dit thema heeft uitgekozen om zijn rol op te eisen als grote wereldspeler. Immers de gehele wereld kijkt toe en de gehele wereld zal er baat bij hebben. President Obama zei dan ook op zijn gemeenschappelijke persconferentie met Xi Jinping dat als van ‘s werelds twee grootste economieën China en de VS de energieverbruikers en de koolstof uitstoters samen komen, er geen reden is dat andere landen -hetzij ontwikkelde of minder ontwikkelde landen- het ook niet zo goed zouden doen. Toch maar eerst zien of Obama zijn eigen Congres kan overtuigen.
Bron: SCMP, Financial Times
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *