Guangdong wil sociaal overleg toch doorvoeren

Zeer tegen de zin van de patroons uit Hong Kong wil de provincie Guangdong toch haar plannen doordrukken opdat werknemers institutioneel kunnen deelnemen aan het proces van sociaal overleg. De patroons zien de lonen al de pan uitswingen en vrezen dat falingen het gevolg zullen zijn.

weer hommeles bij Foxconn


Volgens het patronaat uit Hong Kong wil de provincie Guangdong vanaf volgende maand de werknemers laten deelnemen aan discussies over loonsopslag en meer in het algemeen aan het bedrijfsbestuur. Vertegenwoordigers van het provinciaal bestuur hebben de vier betrokken patronale federaties ontmoet om hun vrees voor de voorstellen te doen wegnemen. Zegt topman Stanley Lau Chin-ho  van de Hong Kong werkgevers: “Als de voorstellen doorgevoerd worden betekent dit dat de grotere ruimte voor loonsverhogingen een soort eindejaarsbonus wordt voor migranten en een nachtmerrie voor de tienduizenden bazen uit Hong Kong” “Na de invoering zal er niet meer harmonie zijn zoals verwacht, maar meer conflicten” aldus nog het patronale standpunt. De voorstellen werden reeds in september teruggetrokken van stemming, precies wegens het patronaal verzet, maar nu zouden ze toch goedgekeurd worden door het provinciaal congres.
Het ene voorstel laat toe dat migranten vertegenwoordigd worden in het collectief overleg. Het andere voorstel houdt in dat vertegenwoordigers van werknemers deelnemen aan het bestuur van het bedrijf waardoor ze inzage hebben in operationele en financiële gegevens. De vier betrokken organen “Federation of Hong Kong Industries, the Chinese Manufacturers’ Association, the Hong Kong General Chamber of Commerce en the Chinese General Chamber of Commerce” hebben de voorstellen gewoon verworpen hoewel ze bedoeld zijn om onrust te vermijden zoals bij Foxconn en Honda. Overigens heeft zich deze week opnieuw een 25 jarige Foxconn-ingenieur zich van het leven benomen door van een dak te springen. Er zijn ook webberichten van massaal protest in de nieuwe Foxconn vestiging te Chengdu waar de lonen 250 yuan lager liggen dan in andere vestigingen, maar het werk wel hetzelfde is. Naar verluidt maken de twee voorstellen echter deel uit van een pakket dat onder het twaalfde vijfjarenplan over geheel China zal worden doorgevoerd. 50.000 zaken uit Hong Kong zouden uit de markt geprijsd worden. Eveneens wordt verwacht wordt dat het huidig levensminimum in Guangdong tegen 2015 verdubbelt en ook dat vinden de patroons “schokkend”.   (Bron: SCMP)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *