H1: Tibet en Xinjiang groeiden het meest

Tijdens het eerste halfjaar kenden de westelijke regio’s Tibet en Xinjiang de grootste groei. Qua toename van het beschikbaar inkomen steegt dit ook in Tibet en Jiangxi het meest. Dit komt omdat de westelijke gebieden minder door de pandemie getroffen werden dan de kustgebieden.

Inkomen Tibetanen steeg het sterkst

Volgens de cijfers van het National Bureau of Statistics realiseerden 16 provincies en autonome regio’s een economische groei tijdens de eerste jaarhelft. Tibet spande de kroon met een groei van 5,1% gevolgd door Xinjiang met 3,3% en Guizhou met 1,5% . Deze economische prestaties in de westelijke regio’s staan in contrast met de natiewijde achteruitgang van 1,6% tijdens het eerste semester. De binnen regio’s werden immers minder door de Covid-19 epidemie getroffen dan de kustgebieden. Volgens professor Cao Heping bij de Peking University‘s School of Economics weerspiegelt de groei in de westerse gebieden ook de voortdurende verbetering van de infrastructurele ontwikkeling want dit trekt zowel logistiek, arbeidskrachten als kapitaal aan.

Hij vindt het dan ook normaal dat als gevolg hiervan het inkomen per hoofd ook in de westerse regio’s een snelle groei aanhoudt. Tibet kende qua groei van het beschikbaar inkomen per hoofd een vooruitgang met 9,66% op jaarbasis gevolgd door een toename met 6,02% in de provincie Jiangxi en een stijging met 5,98% in de provincie Sichuan. De steden Shanghai en Beijing blijven de inkomenscijfers leiden met gemiddeld elk meer dan 34.000 yuan per persoon tijdens het eerste semester. Het gemiddeld beschikbare inkomen per persoon daalde wel in Hubei, in Heilongjiang als in Tianjin.

Bij de kustprovincies waren de provincies Guangdong, Jiangsu en Shandong koplopers, zij het dat het brp van Guangdong 2,5% kromp tot 4,92 biljoen yuan. Merkwaardig is dat de door de pandemie sterkst getroffen provincie Hubei haar inkrimping met 39,2% tijdens K1 kon verminderen tot 19,9 achteruitgang tijdens het eerste semester.

Verwachting

Voor het tweede semester wordt verwacht dat de regering zal focussen op het stabiel houden van de werkgelegenheid en de groei van het gezinsinkomen. Tevens wordt verwacht dat er ook een meer gunstig beleid komt om de vaste investeringen op provinciaal vlak te stimuleren zowel op het vlak van infrastructuur als qua grote technologieprojecten. Overigens stelt het National Bureau of Statistics vast dat de investeringen in vaste activa in meer dan 20 provincies en regio’s al terugkeerden naar positief territorium.

Moody verwacht dat het economisch herstel zich in China zal doorzetten niettegenstaande externe tegenwind. Hoofdeconomist Robin Xing bij Morgan Stanley meent dat de groei van het privéverbruik tijdens het tweede semester een drijfveer wordt van de Chinese economie. Regeringsinitiatieven daarvoor zouden dit jaar goed zijn voor om en nabij 150 miljard $ en ongeveer 100 miljard $ van 2021 tot 2023. Volgens Xing kan dit een jaarlijkse uitgavenstijging van 10 procent opleveren op het vlak van reizen en vrije tijd, sportkledij, luxewagens, luxe- en schoonheidsproducten. De vijfde voltallige zitting van het Centraal Comité van de CPC zal in oktober bijeenkomen om zich te beraden over de economische politiek zowel voor het komende halfjaar als voor het veertiende vijfjarenplan (2021-2025). Voor de periode juli-december streeft China naar een groei van 5,7% zodat de jaarlijkse groei op 2,4% zou komen als Covid-19 niet weer opflakkert. Tijdens de maand juli bleef het samengestelde PMI-cijfer stijgen van 53,4 in juni tot 54,1 in juli.

China Daily, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *