Nieuwe leiding bij het ministerie van Industrie en IT

De 61 jarige Xiao Yaqing werd al benoemd tot partijleider van het Ministerie van Industrie en IT en de verwachting is dat hij tot minister aangesteld wordt ter vervanging van Miao Wei die met pensioen gaat. Xiao was voordien onder meer de topman bij de State-owned Assets Supervision and Administration Commission.

Huidig minister Miao Wei van Industrie en IT heeft de pensioengerechtigde leeftijd van 65 bereikt. Het Politbureau heeft vrijdag de 61-jarige Xiao Yaging benoemd tot partijleider om het ministerie te leiden. Verwacht wordt dat hij door premier Li Keqiang tot minister benoemd wordt waarna het Volkscongres de benoeming zal bekrachtigen. Daardoor wordt hij het topkader dat verantwoordelijk is voor ’s lands industriële en technologische ontwikkeling. In zijn nieuwe rol zal hij onder meer beslissen over sleutelkwesties zoals het vergunnen van nieuwe technologieën voor elektrische auto’s en de verdere ontwikkeling van het 5G-netwerk niet in het minst in de nijverheid. De Chinese ambities zoals het toenmalig plan ‘Made in China 2025’ om in 10 sectoren aan de leiding te willen staan, werden door het buitenland scheef bekeken.

Xiao begon zijn opgang omdat hij in 2000 van een verlieslatend aluminium bedrijf een rendabele NV maakte door een schulden-voor-aandelenruil. Zijn reputatie werd gevestigd toen zijn Aluminium Corp. of China (Chinalco) samen met Alcoa voor 14 miljard$ 12 % kocht van Rio Tinto waardoor een bod van het Australische BHP werd afgeblokt. Xiao werd in 2009 bevorderd tot onder secretaris-generaal van de regering. Hij werd in 2016 nogmaals gepromoveerd tot de topman van State-owned Assets Supervision and Administration Commission die de grootste staatsbedrijven controleert. In die functie was hij voorstander van het concept van gemengd eigenaarschap waardoor investeringsfondsen uit de privésector gebruikt worden om de staatssector te revitaliseren. In mei 2019 werd Xiao het hoofd van de State Administration for Market Regulation. In oktober vorig jaar sprak hij in die hoedanigheid met Apple CEO Cook.

SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *