HaDaQi-nijverheidscorridor komt van de grond

De in 2005 in uitzicht gestelde nijverheidscorridor tussen de steden Harbin, Daqing en Qiqihar – kortweg HaDaQi- neemt concrete vorm aan. Eind september waren meer dan 894 projecten afgesloten voor een totale investering van 62 miljard yuan.

Hafei in Harbin

Hafei in Harbin


In ons dossier uit 2005 over het Noordoosten maakten we gewag van het oprichten van een industriële corridor tussen  de steden Harbin (de hoofdstad van de provincie Heilongjiang), de petroleumbasis Daqing en het zwaar nijverheidscentrum Qiqihar. Ook de steden Zhaodong en Anda behoren tot de zone, die 800 km² beslaat. Ze is nu vier jaar oud en recentelijk maakte de Chinese pers de cijfers bekend van de reeds gedane investeringen. Eind september waren reeds 894 projecten uitgevoerd in de 29 nijverheidszones die de corridor telt. Alles bijeen zijn die goed voor 62 miljard yuan. Dit jaar alleen werd 16 miljard yuan geïnvesteerd in 147 projecten. De gecombineerde nijverheidsproductie van de ondernemingen in de corridor bedraagt bijna 30 miljard yuan. Tot nu toe werden meer dan 70 projecten opgestart met een investering van meer dan 100 miljoen yuan en daarvan zijn er 15 met meer dan 500 miljoen yuan.
In de nijverheidszone van Harbin zijn nu 43 sleutelprojecten in aanbouw. Elk vereist een investering van meer dan 100 miljoen yuan. Sommigen zijn hightech, zoals de fabriek voor composietmaterialen in de luchtvaart – een coproductie ‘Hafei-Airbus’ -,  anderen gaan dan weer de groene toer op, zoals de onderneming die onderdelen produceert voor de opwekking van windenergie.
In het Daqing-gedeelte zijn er 180 grote projecten van meer dan 50 miljard yuan. Daarbij behoort een productie-eenheid van
Daqing

Daqing


polyacrylamide van meer dan 1,2 miljard, een voedselbedrijf van meer dan 2,3 miljard, een outsourcinggedeelte voor diensten en het logistiek park bij de luchthaven. Er zijn reeds 72 van de 180 projecten operationeel en die leverden al 540 miljoen winst op dit jaar. In Qiqihar hebben zich reeds 136 ondernemingen gevestigd voor investeringen van 11,7 miljard en er komen nog 131 nieuwe bij voor 3,7 miljard.
Andere grote projecten komen van energiegigant ‘Huaneng’, die 8 miljard inpompt en de ‘Eerste Zware Machineriegroep’, die de grootste productieonderneming bouwt in zijn soort. Alles bijeen vormt zich dus een cluster van auto’s, machinebouw, elektriciteitsopwekking, chemie, voedselverwerking en geneesmiddelen. De provinciale regering trekt de investeerders aan met een preferentiële politiek en de lokaliteiten zorgen voor een moderne infrastructuur. Bij de buitenlandse ondernemingen komen er van de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Singapore en Taiwan.  De in uitzicht gestelde reconversie en revival blijven dus niet bij woorden.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *