Hainan kleurt groen

Bij proefprojecten op Hainan mikt China op milieuzorg en energie-efficiëntie van wereldniveau. In de modernisering van China zal ‘het element van een harmonieuze co-existentie tussen mens en natuur een centrale plaats krijgen’.

n het zuiden van China, op het eiland Hainan, wordt voortaan gewerkt aan de ‘Nationale Pilotzone voor een Ecologische Beschaving’. Daarnaast komt er ook een Nationaal Park voor het Tropisch Regenwoud van Hainan. Dat zal zich uitstrekken over  4.400 km², met 39 gemeenten, in 9 grotere steden en districten. De plannen zijn begin dit jaar goedgekeurd door de Communistische Partij en de Staatsraad (het Chinese kabinet). De bevoegde autoriteiten van Hainan zelf hebben ze toen aan de pers voorgesteld. Vanaf deze week zijn de eerste activiteiten om ze te implementeren.

Land en zee

De ruimte zal optimaal worden benut en economische ontwikkeling en natuurbehoud op land en in de zee worden hier zoveel mogelijk gecombineerd. In Hainan zal 27,3 % van de grondgebied en 35,1 % van het zeeterritorium streng beschermd zijn. Daar mag niets meer worden gebouwd dat het milieu schaadt. Groen wordt het kernwoord bij productie, lifestyle en consumptie in de zone van Hainan.

Welbevinden

Het welbevinden van de bevolking moet dan ook sterk toenemen. Daarvoor kan worden gezorgd als, zoals gepland tegen volgend jaar, er in 98 procent van de tijd een goed luchtkwaliteit is en de jaarlijkse gemiddelde concentratie van fijnstof PM2.5 niet hoger is dan 18 microgram per kubieke meter. Nog meer (hoge) doelstellingen: de gebruikte energie bij de productie moet tien procent lager tegenover 2015. De  koolstofdioxide uitstoot moet met twaalf procent naar omlaag tegenover hetzelfde jaar.

regenwoud met mangrove op Hainan

Wereldniveau

Als het allemaal lukt en duurzaam blijft zal de pilotzone een mondiaal voorbeeld zijn tegen 2035. Hainan zal zijn licht opstreken bij internationale instellingen, think tanks en landen met een uitstekende staat van dienst op het gebied van ecologie. Er zijn al 10 nationale parken in 12 Chinese provincies. Hainan is echter het enige tropische eiland van China, met hulpbronnen, ecosystemen en biodiversiteit die typisch zijn voor het regenwoud. Er is vooral een bijzondere rijkdom van unieke planten, onder andere met geneeskrachtige werking.

Xinhua, China Daily, hinews.cn/english/, africanbioservices.eu

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *