Handelsoorlog: Hoe (on)kwetsbaar is China?

Het partijdagblad People’s Daily stelt dat China weinig kwetsbaar is voor een eventuele handelsoorlog met de VS. Het land heeft sinds de wereldcrisis van 2008-9 maatregelen genomen. Die maken het minder afhankelijk van buitenlandse handel met de ontwikkelde landen.

handelsoorlogTot 2008 was buitenlandse handel samen met investeringen de belangrijkste motor van economische groei. Sindsdien is begonnen met hervormingen om de binnenlandse koopkracht te verhogen. Zo kan binnenlandse consumptie de rol van uitvoer bij de groei overnemen. China heeft ook de bui van toenemend protectionisme zien aankomen. Het heeft zich voorbereid door diversificatie van de handel.
De krant weet dat buitenlandse handel niet bij de kernobjectieven staat die de pas afgelopen jaarlijkse Centrale Conferentie over het Economische Werk vastgelegd heeft. In het slotcommuniqué werd alleen melding gemaakt van de kwaliteit van invoer en uitvoer. China rekent meer dan voorheen op zijn eigen hervormingen en binnenlandse stabiliteit om zijn economie te versterken.
Li Guanghui is vice-president van de Chinese Academy of International Trade and Economic Cooperation, een denktank verbonden met het ministerie van Handel. Hij ziet een jaar tegemoet met meer protectionisme en zwaardere handelsconflicten. Het grootste probleem is de VS: President-elect Trump heeft al invoerrechten als strafmaatregel tegen China aangekondigd.
Zhang Yansheng is de hoofdeconoom van het China Center for International Economic Exchanges, een denktank van de regering. Hij verwacht dat de inflatie in de VS dit jaar toeneemt. Samen met de hoge dollarkoers zal dat de Amerikaanse uitvoer verzwakken en de invoer stimuleren. Het Amerikaanse handelstekort zal stijgen en Trump zal proberen China tot zondebok te maken. Zhang denkt echter dat China voldoende tegenmaatregelen achter de hand houdt.
Het Chinese vertrouwen steunt op de hervormingen van de voorbije jaren. De Chinese groei in 2015 kwam al voor twee derden van binnenlandse consumptie en -investeringen. Dat is een pak meer dan in 2011. Toen hing nog bijna de helft van de groei van buitenlandse handel af.

Trump of geen Trump, handel gaat voor

Tegelijk is China bezig met het verbeteren van de kwaliteit van zijn industrie, en het verhogen van zijn concurrentiekracht op internationale markten. Zelfs als Trump maatregelen tegen Chinese producten neemt, zal dat nog geen aardverschuiving teweeg brengen in de handel tussen beide landen. Dat denkt Yu Jianlong, secretaris-generaal van de China Chamber of International Commerce.
De VS heeft de voorbije 15 jaar (sinds de toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie) talrijke protectionistische maatregelen tegen China genomen. Toch bleef de trend van de bilaterale handel opwaarts. Dat komt door de grote plaats van de Chinese industrie in de wereldwijde productieketen. En ook omdat China in staat is goedkoop de producten te leveren die de VS nodig heeft. Zelfs de weigering van de VS om China te erkennen als markteconomie zal daar niets fundamenteel aan veranderen.
In 2015 bedroeg de bilaterale handel tussen China en de VS 600 miljard dollar. Datzelfde jaar voerde China wereldwijd voor 2.300 miljard goederen uit, 3% minder dan een jaar eerder. Zelfs als Trump door zware invoerheffingen de Amerikaanse invoer uit China kan halveren, dan zal  de sterk gediversifieerde buitenlandse handel van China niet grondig beïnvloeden. Dat staat in een rapport van HSBC bank in november. Meer dan 60% van de Chinese uitvoer gaat tegenwoordig naar andere markten dan de VS, Japan en de EU.
Bron: People’s Daily
Lees het originele artikel hier
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *