Eiland Hengqin wordt ontwikkelingszone (upd)

 
Ruimtelijk plan Hengqin

Ruimtelijk plan Hengqin

Het eiland Hengqin, dat naast Macao ligt, heeft van de regering het licht op groen gekregen om een economische ontwikkelingszone te worden op het niveau van  Pudong (Shanghai) en Binhai (Tianjin).

 De nieuwe economische zone Hengqin zal dienst doen als pilootproject inzake de samenwerking tussen Hongkong en Macao binnen het systeem ‘een land, twee systemen’, aldus de burgemeester van Zhuhai. Het eiland dat door een brug met Macao verbonden is, heeft een oppervlakte van meer dan 100 km² (drie keer groter dan Macao) en telt momenteel minder dan 8000  inwoners. Volgens het plan zou de bevolking tegen 2015 tot 120.000 groeien en tegen 2020 tot 280.000. De nadruk zal voornamelijk liggen op diensten, vrije tijd, toerisme, opvoeding, onderzoek & ontwikkeling en hightech. Hengqin valt onder de jurisdictie van Zhuhais speciale zone.

De universiteit van Macao mag er een nieuwe campus bouwen van 4 miljard yuan met een oppervlakte van 1 km².  Andere projecten zijn een gasterminal, een elektriciteitscentrale op gas van 12 miljard yuan en een ontspanningsoord van 10 miljard yuan rond het thema ‘de oceaan’. Het zakendistrict wordt benoorden gepland, is 3,5 km² groot en kost 38 miljard yuan. Het omvat expo- en vergaderruimte, bureeltorens en vijf-sterrenhotels.
Als pilootproject zal Hengqin een doorbraak moeten maken op het vlak van grensformaliteiten, financiële samenwerking, grondbeheer en systemen van sociaal bestuur. De provincie Guangdong raamt de kost op 72 miljard yuan voor de ontwikkeling. De infrastructuur zou af moeten zijn in 2012.
Zie ook CCTV-video

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *