Hervorming ziekenhuizen in volle gang

Eind deze maand moeten 30 % van de basis-ziekenhuizen het systeem toepassen van de geneesmiddelenlijst. Anderzijds wordt in 16 pilootsteden de hervorming van de openbare ziekenhuizen uitgetest.
geneesmiddln De kwalen waaraan het Chinese gezondheidssysteem leidt zijn bekend. Na het ontbinden van de communes raakte het ruraal gezondheidssysteem in verval. In de steden wenden bewoners zich bij gebrek aan de huisarts, naar gespecialiseerde ziekenhuizen in plaats van naar wijkgezondheidscentra. In de ziekenhuizen betalen rijken even weinig als de armen voor de raadpleging en de hospitalen schrijven dure geneesmiddelen voor om uit de kosten te komen. Om dit laatste euvel te verhelpen besliste de regering vorig jaar dat de gezondheidsinstellingen bij de meest frequente ziekten een lijst van een 307 geneesmiddelen moeten hanteren. 30 % van de openbare gezondheidsinstellingen in alle provincies worden verwacht dit systeem deze maand toe te passen. Nu brengen 18.000 gezondheidsinstellingen het systeem in de praktijk in 1020 kantons, maar de bedoeling is om tegen eind van dit jaar de dekking tot 60 % van de hospitalen uit te breiden aldus het Ministerie van Volksgezondheid. Van officiële zijde wordt beweerd dat in het kanton Ningxiang in de provincie Hunan de uitgaven aan ziekenhuis-geneesmiddelen en hospitalisatie het afgelopen jaar door deze hervorming respectievelijk daalde met 57 % en 29 %. Hoe dan ook het succes van deze lijst kan maar slagen als de ziekenhuizen zelf over voldoende financiële armslag beschikken.
De werking van de ziekenhuizen moet daarvoor zelf hervormd en daarmee werd reeds begonnen in 16 pilootsteden waarvan zes in het oosten, vier in het westen en 6 in Centraal-China. China heeft echter 14.000 openbare ziekenhuizen. In de ziekenhuizen waarin de hervormingen worden uitgetest, moet een coördinatiemechanisme worden uitgebouwd tussen de grote openbare ziekenhuizen en de eerstelijns-gezondheidscentra per wijk die eerder aan preventie doen. Voorts moet de werking van de ziekenhuizen worden gescheiden van de supervisie er van. Van de instellingen wordt verwacht dat ze de gezondheid van de patiënt centraal stellen en gradueel minder rekenen op het voorschrijfgedrag om aan inkomsten te komen, maar meer een beroep doen op overheidstoelagen en kosten bij het verlenen van medische diensten.
Het ministerie van Volksgezondheid maakte deze week nog bekend dat ze de hervormingen in de gezondheidszorg zal betoelagen met 37 miljard yuan dit jaar: 22 miljard gaat naar het nieuw type van ruraal coöperatief gezondheidssysteem, 3,7 miljard naar de betoelaging van de ziekteverzekering bij de stedelijken, 3,2 miljard yuan gaat naar medische hulp (EHBO in stad en te lande) en tenslotte 8,3 miljard naar de basis openbare gezondheidsdiensten.
Zie ook discussie uitzending Dialogue over hervorming gezondheidszorg

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *