Het virusalarm UPD


girlIn China blijven bevolking, zorgverleners, onderzoekers, media en overheid de ontwikkeling rond de H7N9-besmettingen van dag tot dag met zorg volgen.

Gisteren waren er 87 gevallen van besmetting bevestigd, waarvan 17 met dodelijke afloop. Dat is gemeld door de Nationale Commissie voor Gezondheid en Geboorteregeling die elke dag de meest recente gegevens over de H7N9-vogelgriep uitbrengt. De meeste patiënten leven in Sjanghai, Jiangsu  en Zhejiang, in het zuidoosten. Shanghai telt met 32 het grootste aantal besmette mensen en het meeste doden. Er is een gering aantal besmettingsgevallen in Anhui, Beijing en Henan.  Dat zou erop kunnen wijzen dat de besmetting zich enigszins verspreid naar het noorden en het centrum, maar die geografische uitbreiding lijkt voorlopig gestopt. Chinese experts zijn bedacht op een mogelijke toename eind april en begin mei en op een uitbreiding in het noorden, door seizoeninvloeden en vogeltrek. Er zijn echter nog geen duidelijke aanwijzingen dat trekvogels het virus verspreiden.

Een belangrijk onderzoekspunt is dat van de overdraagbaarheid van mens op mens. Tot nog toe is het niet gebeurd dat mensen elkaar besmetten, maar het is wat de deskundigen vooral willen voorkomen. Bij een jongetje van vier in Beijing zou, bij een controle onder families van kwekers en verkopers van pluimvee, het virus zijn gevonden, zonder dat hij symptomen vertoonde van de griep. Het jongetje blijft onder observatie, maar is niet bij het totale aantal H7N9-patiënten geteld. Dat dit jongetje mogelijk in contact is gekomen met een ander besmet kind, een meisje uit dezelfde wijk in Beijing en het feit dat hij niet ziek is geworden, zijn voor sommige experts redenen om te vrezen dat het virus tot een epidemie of zelfs een pandemie zou kunnen uitgroeien. Het is dan immers mogelijk dat H7N9 zich goed kan aanpassen en zowel mensen onderling kan besmetten als snel uitbreiden. Ho Pak-leung, een microbioloog uit Hongkong, waarschuwt daarvoor en noemt het nieuwe virus mogelijk gevaarlijker dan het (totaal andere) H5N1. Ook Dr Zhong Nanshan, een bekend expert op het gebied van ademhalingsziekten, heeft op de Chinese nationale tv gezegd dat intermenselijke besmetting  nog niet kan worden uitgesloten, als het virus muteert. Zhong gebruikte bij zijn waarschuwing hiervoor vooral een vergelijking met hoe de SARS-epidemie zich tien jaar geleden heeft ontwikkeld.
Andere dokters ontlenen dan weer wat optimisme aan het ziektegeval van het jongetje omdat het een teken zou kunnen zijn dat mensen ook zomaar immuun kunnen zijn voor het virus en dat de besmetting dus juist kan verdwijnen.

De World Health Organisation en de Food and Agriculture Organisation van de VN blijven de overheid prijzen voor de efficiëntie van haar aanpak, voor de internationale samenwerking en de openheid die ze organiseert.Volgens de WHO zullen vier buitenlandse specialisten inzake griep en andere experts een week lang samen met Chinese collega’s onderzoek verrichten in China en dan vooral in de getroffen gebieden in het zuidoosten. Mevrouw Liu Yandong, de vicepremier die o.a. volksgezondheid in haar pakket heeft, heeft patiënten en zorgverleners bezocht. Zij dringt aan op een goede uitwisseling van informatie en samenwerking tussen de bevoegde diensten en kondigt een hervorming van de pluimveesector aan.
Een klein aantal patiënten is aan de beterhand, onder andere het meisje uit Beijing dat intussen naar huis mag en de tweede patiënt die sinds de uitbraak is genezen verklaard (zie foto). Op het platteland zullen de onkosten voor antivirusmedicijnen en de behandeling worden vergoed. De nieuwe coöperatieve gezondheidszorg op het platteland zal daarvoor instaan.Met deze maatregel wil de overheid voorkomen dat mensen zich niet zouden laten onderzoeken of behandelen om financiële redenen. In een krant uit Guangdong was er een week geleden op de compensatie aangedrongen.

Bronnen: SCMP, Xinhua, Renmin Ribao (Volksdagblad, People’s Daily)

Het Volksdagblad heeft een speciale rubriek die met de nieuste en meest uitgebreide informatie http://english.people.com.cn/102775/207149/index.html

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.