Hoe kan de koolstofuitstoot van China in 2030 pieken?

De Chinese regering heeft het plan bekend gemaakt om ten laatste in 2030 de koolstofuitstoot te doen pieken. Dat is de eerste fase van de twee jaar geleden bekend gemaakte doelstelling om tegen 2060 koolstofneutraal te zijn. Ook afzonderlijke sectoren hebben al plannen.

Foto Xinhua Disclaimer

Het nieuwe plan is gezamenlijk gepubliceerd dor het ministerie van industrie en informatietechnologie (MIIT), de nationale commissie voor ontwikkeling en hervormingen (NDRC), en het ministerie van milieu. Tegen 2030 moet China een modern industrieel systeem hebben met ‘hoog rendement en groene, circulaire en koolstofarme eigenschappen’.

In zeven sectoren zullen alle industriële bedrijven met een omzet van meer dan 20 miljoen yuan (2,8 miljoen euro) tegen 2025 hun uitstoot met 13,5% moeten verlagen tegenover 2020. Dat moet gebeuren door energiebesparing en door meer recyclage.
Het gaat om staal, bouwmaterialen, petrochemie, non-ferro metalen, gebruiksgoederen, machinebouw en elektronica. Samen stootten ze ongeveer de helft van de koolstof uit in 2021.

De sectoren worden aangemoedigd om fabrieken met lage uitstoot te bouwen, de leverketen integraal groener te maken, meer te recycleren en materialen met hoge koolstofuitstoot te vervangen door anderen met lage uitstoot.

De staalsector die op zijn eentje verantwoordelijk is voor bijna 15% van alle koolstofuitstoot moet tegen 2025 minstens 180 miljoen ton staalafval recycleren. Tegen 2030 moeten er in de sector technologische doorbraken gerealiseerd zijn die het verder verminderen van de uitstoot mogelijk maken.

De reeds bestaande handel in emissierechten, die nu enkel toegepast wordt in de energiesector, zal uitgebreid worden naar de industrie. Financiering van groene of koolstofarme projecten in de industrie zal gemakkelijker worden.

Plannen op alle niveaus

Het nieuwe plan sluit aan bij eerdere deelplannen. In december 2021 was er al een MIIT plan voor de hele industrie. Die moet tegen 2025 haar uitstoot met 18% verminderen en het energieverbruik met 13,5%. De sector milieubescherming moet een omzet van 11.000 miljard yuan (1.550 miljard euro) halen.

Tegelijk lanceerde MIIT een vijfjarenplan voor de grondstoffensector. Tegen 2025 moet de productie van ruw staal of cement stabiel blijven of verminderen. Het energieverbruik per geproduceerde ton moet dalen met respectievelijk 2% en 3,7%.

Sommige belangrijke industriële sectoren hebben ook hun eigen plannen al bekend gemaakt. De aluminiumsector kondigde in april aan dat de uitstoot tegen 2025 zou kunnen pieken en tegen 2040 met 40% verminderen. De staalsector verwacht een scenario met een piek in 2025 en een reductie met 30% tegen 2030.

Bron: South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *