Hongarije tekent als eerste EU-land Zijderoute Plan

Hongarije heeft als eerste Europees land een MoU-overeenkomst met de Chinese minister Wang Yi getekend waarbij het land zich inschrijft in het Chinees plan van Euraziatische verbindingen in het kader van de nieuwe Zijderoute. Het is Hongarije vooral te doen om de vernieuwde spoorweg Belgrado-Boedapest. Ook worden Chinese banken aangesproken in het kader van het plan Juncker.

wanggyiader

Wang Yi met Hongaarse president Ader


De Chinese minister van Buitenlandse zaken Wang Yi bezocht Budapest waar hij gesprekken had zowel met president Janos Ader, de eerste minister Orban als zijn collega Péter Szijjártó. De betrekkingen tussen beide landen  waren er, zo waren beide partijen het eens, beter aan toe dan ooit. Meest concrete afspraak was de ondertekening tussen Hongarije en China van een “Memory of Understanding” over samenwerking voor het Zijderoutefonds dat bedoeld is om infrastructuur aan te leggen die de verbindingen tussen China en Europa vergemakkelijkt.
Hongarije is het eerste Europees land dat het Zijderoute Plan tekent. Wang noemde de ondertekening een rolmodel voor anderen om mee te doen. Volgens directeur Cui Hongjian van het China Institute of International Studies’ Department for European Studies zullen de andere landen ofwel hierin Hongarije volgen ofwel kunnen ze opkomen met een eigen model van samenwerking. De samenwerking geschiedt meer in het kader van het Zijderoutefonds dan via de AIIB die meer gericht is op Azië.
Het is Hongarije met name te doen om de verbetering van de 370 km snelle treinverbinding tussen Belgrado en Boedapest waarbij China ook betreffende financiering  betrokken is. Voor China geldt deze spoorweg als het laatste deel van de spoorverbinding die uit Athene zou komen en de Chinese goederen in het midden van de Europese markt zou brengen, wat een kortere en meer goedkope weg is dan dat schepen via het Suez kanaal naar West-Europa varen.

Plan Juncker

Overigens vond op 4 juni in Brussel in aanwezigheid van de Chinese ambassadeur Yang Yanyi een bijeenkomst plaats die 5 Chinese banken bijeenbracht over hoe zij kunnen bijdragen tot het plan Juncker dat de komende 3 jaar voor € 315 miljard infrastructuurwerken wil aanleggen in Europa. Tijdens de bijeenkomst die met gesloten deuren verliep, verheugde de ambassadrice er zich over dat het plan Juncker de samenwerking tussen Europa en het technologisch gedreven China zou opvoeren. Ze keek vooral uit naar samenwerking op het vlak van hightech en ICT bijvoorbeeld qua innovatie en 5G en verklaarde dat China fondsen wil pompen in EU-technologische projecten en digitale infrastructuur.
Directeur Luigi Gambardella van zakengroep ChinaEU zei dat er binnen afzienbare tijd tussen China en de EU een overeenkomst gesloten zal kunnen worden over 5G zoals al met Japan en Zuid-Korea gedaan werd, zij het dat dit niet voor de geplande China-EU top op het einde van de maand zal zijn. Gambardella zei aan EurActiv “China is het land dat het verschil kan maken in het spel om de toekomst”. Hij verwelkomde ook de bereidheid van China om te discuteren over cyberveiligheid.
Bronnen: SCMP, EurActiv, AFP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.