Hoogste partijleiding China verkozen

Het nieuwe Centraal Comité van de communistische partij (het 19e) heeft op woensdag 25 oktober zijn eerste plenaire vergadering gehouden. De hoogste partijleiding is daar verkozen.

Hoogste leidingDe 204 leden en 172 vervangende leden waren aanwezig. Het CC heeft Xi Jinping verkozen tot zijn secretaris-generaal.

Gewichtige agenda

De vergadering heeft ook de leden van het Politiek Bureau en van het Permanent Comité bij dat bureau verkozen. Daarna stonden de samenstelling van het Partijsecretariaat en van Centrale Militaire Commissie op de agenda. Dit 19e CC van de CPC heeft ook de samenstelling goedgekeurd van de leiding van de Centrale Commissie voor Discipline Inspectie. Deze CCDI is onder impuls van Xi Jinping en van het vorige Centraal Comité een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Het Politiek Bureau

De volgende 25 leiders zetelen in het Politiek Bureau: Ding Xuexiang, Xi Jinping, Wang Chen, Wang Huning, Liu He, Xu Qiliang, Sun Chunlan (een vrouw), Li Xi, Li Qiang, Li Keqiang, Li Hongzhong, Yang Jiechi, Yang Xiaodu, Wang Yang, Zhang Youxia, Chen Xi, Chen Quanguo, Chen Min’er, Zhao Leji, Hu Chunhua, Li Zhanshu, Guo Shengkun, Huang Kunming, Han Zheng en Cai Qi.
De volgorde is op basis van de karakters (letters) in hun naam. Van het vorige Politieke Bureau zijn er 10 leden teruggekomen in het huidige. Slechts één van de leden is een vrouw. Zij zat ook in het vorige. In september jl. nog is een lid van het vorige bureau verwijderd vanwege een onderzoek naar overtredingen tegen de partijdiscipline.

Permanent Comité

hoogste partijleidingXi Jinping stelde de leden van het Permanent Comité (PC) voor aan de pers. Behalve Xi zelf zijn dat: Li Keqiang, Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji en Han Zheng. De volgorde waarin Xi ze noemde geeft ook hun plaats aan in de hiërarchie van dit Permanent Comité. Dat is de hoogste leiding van de partij en van het politieke stelsel in China. Li Keqiang is opnieuw het nummer twee van de Chinese politiek. Ook dit keer bestaat het PC uit zeven personen.

Continuïteit en verloop

Alle leden van dit Permanent Comité zaten in het vorige (en 18e) Politieke Bureau. Vijf van de zeven leiders uit het vorige PC komen niet terug, omdat ze met pensioen gaan. Er is dus zowel continuïteit als verloop. Enkele speculaties in de westerse pers zijn niet bewaarheid. Li Keqiang is niet op zijn retour. De CPC heeft zich wel degelijk gehouden aan de stilzwijgende afspraak dat je vanaf 68 met pensioen gaat als topleider.

Voornemens van Xi Jinping

De herkozen secretaris-generaal zei tegen de journalisten dat hij zijn herverkiezing beschouwde als een aanmoediging bij zijn beleid, niet enkel als een goedkeuring ervan. Xi bedankte in naam van zijn collega leiders alle leden van de partij voor het vertrouwen. ‘Wij zullen toegewijd onze plichten en onze missie vervullen en ons hun vertrouwen waardig tonen’, waren zijn slotwoorden.
Xinhua, Wikipedia, Wall Street Journal,

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *