HTC ziet alliantie met China Mobile wel zitten (update)

 

De Taiwanese smartphoneproducent HTC gaat in op het voorstel van “China Mobile”’s voorziter Wang om gezamenlijk toestellen te produceren gebaseerd op het Chinese 3G-signaal.  Ook gaan de twee samen research verrichten. Het Taiwanese ministerie ondersteunt de samenwerking. Ook provider “China Telecom” heeft een akkoord met Taiwanese firma’s.

“China Mobile” rekent vooral op Taiwanese kennis inzake fabricage en onderzoek om de ontwikkeling van het eigen TD-SCDMA-signaal in de Volksrepubliek op gang te trekken. Ook wordt een bondgenootschap met HTC op lange termijn beoogd en dat ziet HTC-voorzitster Cher Wang wel zitten. Zij verklaarde dat research eveneens deel uitmaakt van de samenwerking, waarbij beiden het westerse LTE-signaal van de vierde generatie zullen onderzoeken. “China Mobile” trekt 37 miljoen yuan uit voor de strategische alliantie met HTC. HTC-directeur Peter Chou zei dat zijn firma een solide basis bezit in diverse radiofrequentietechnologieën, wat een voordeel is bij het ontwerpen van de TD-SCDMA-toestellen. Bovendien is China de belangrijkste markt voor 3G-toestellen en dit wordt zo de sleutel tot HTC’s groei, voegde hij eraan toe.
Voorlopig zijn er maar één miljoen 3G-abonnees in de Volksrepubliek, maar 3G startte pas na de “Olympische Spelen” In totaal heeft “China Mobile” 500 miljoen klanten. In het verleden kocht “China Mobile” reeds netbooks van de Taiwanese firma’s Acer en BenQ.  HTC zal dit jaar in elk geval één nieuw toestel met het Chinese signaal op de markt brengen en volgend jaar minstens vijf. Voorzitter Wang hoopt dat de prijs van 3G-toestellen in de Volksrepubliek onder de 1000 yuan kan gebracht worden. Breedbandinternet met het Chinese signaal is nog in ontwikkeling en ook daar biedt de alliantie mogelijkheden.  HTC, dat verwachtte dat de verkoop dit jaar met 10 % zou stijgen, stelde recentelijk dit cijfer bij tot 5 %.
Wang zei later nog in Taiwan dat dagelijks 40 miljoenvan zijn abonnees nieuws ontvangen via hun mobieltje. Bijgevolg zijn e-readers voor hem het volgende ‘hot item’ dat kan leiden tot een nieuwe leescultuur.  Met Foxconn (Hon Hai) ondertekende hij recentelijk een contract voor de levering van dergelijke lezers. Wang verklaarde nog dat hij ernaar streeft de tarieven op het vasteland goedkoper te maken zodat ze meer toegankelijk worden voor landelijke bewoners. Op zijn reis doorheen het eiland werd Wang ook ontvangen door de vice-minister van Economische zaken. Deze beloofde de investeringsvoorwaarden voor fima’s uit het vateland te zullen vergemakkelijken, zonder zover te gaan als te verklaren dat “China Mobile”s plannen om te investeren in het Taiwanese EasTone zouden worden goedgekeurd. Wel steunen de Taiwanezen het vasteland inzake het signaal van de vierde generatie. Het Amerikaanse NTT DoCoMo Inc. en het Britse Vodafone Group PLC willen LTE als standaard, terwijl Chinezen en dus ook Taiwanezen TD-LTE als standaard verkiezen.
Concurrent “China Telecom“, werkend met het Amerikaans CDMA-signaal (van de derde generatie), maakte van zijn kant een overeenkomst met RIM bekend om meer BlackBerrys en PalmTreo’s op de Chinese markt te brengen. Nauwelijks was het akkoord “China Mobile”-HTC bekend of twee dagen later zei “China Telecom” ook met HTC en de Taiwanese chipset provider VIA Telecom een akkoord te hebben maar dan voor het verspreiden van toestellen en chips op basis van het CDMA-signaal.
Bronnen: Taiwan Today/Taipei Times/SCMP/Digitimes, Taipei

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar