Hu in Singapore voor APEC-top

apec2009President Hu Jintao heeft een staatsbezoek aan Maleisië gebracht en is nu op bezoek in Singapore, waar hij dit weekend een top bijwoont van de APEC-landen.
Het betrof het eerste bezoek van een Chinese president aan Maleisië in 15 jaar. Premier Najib zei dat China een dubbele spoorlijn zou mogen bouwen in Zuid-Maleisië, die naar verluidt 200 km lang zou zijn en 2,2 miljard $ zou kosten. Chinese ondernemingen zouden ook kunnen deelnemen aan de uitbreiding van een dam in het noorden evenals in een aluminiumsmelterij en papierprojecten op Borneo. Hu maakte China’s plan bekend om de vraag op te voeren naar Maleisisch hout en palmolie. Dit jaar overvleugelde China de Verenigde Staten als Maleisisch grootste handelspartner: tijdens de eerste 9 maanden bedroeg het handelsvolume 26 miljard $.

Daarna vloog Hu door naar Singapore, waar hij dit weekend een top bijwoont van de “Asia-Pacific Economic Cooperation ” (APEC). China is nu de derde handelspartner van Singapore: in 2008 bedroeg het handelsvolume 52 miljard $. In oktober vorig jaar tekenden de twee landen een vrijhandelsovereenkomst, die twee maanden later van kracht werd. Hu had reeds een gesprek met president Nathan van de stadsstaat.
Hu Jintao sprak er ook voor een gehoor van zakenlui en deed vier voorstellen naar de toekomst toe: vooreerst een liberalisering van handel en investeringen, de verdere regionale integratie, een hervorming van het internationaal financieel systeem en de hervorming van de economische ontwikkeling met innovatieve ideeën. Hu Jintao had ondertussen ook reeds gesprekken met de presidenten van Indonesië, Peru, Chili en Rusland  die het allen hadden over het opdrijven van de bilaterale relaties. In de marge van de top had hij ook reeds een gesprek met Lien Chan, erevoorzitter van de Kuomintang in Taiwan. Hu bevestigde daarbij China’s voornemen om tegen het jaareinde met Taiwan besprekingen te willen beginnen over de afsluiting van een vrijhandelspakt.
De APEC-top heeft als thema ‘Duurzame groei, de regio verbinden’: de leiders zullen zoeken

De presidenten in hun pakje

De presidenten in hun pakje

naar duurzame groei na de financiële crisis. De APEC is een voornamelijk economisch forum met 21 leden: Australië, Brunei, Canada, Chili, China, Hongkong, Indonesië, Japan, Zuid-Korea, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea, Peru, de Filipijnen, Rusland, Singapore, Taiwan, Thailand, de Verenigde Staten en Vietnam. De deelnemers kantten zich tegen protectionisme, verwachten heil van het vrijmaken van de handel in de strijd tegen de crisis. Ze pleitten voor een vrijhandelszone, ook transatlantisch en wensten een afsluiting tegen ein 2010 van de zogeheten Doha-ronde. Over de klimaatverandering herhaalde Hu Jintao dat de ontwikkelde landen zowel fondsen als technologie moeten ter beschikking stellen van de ontwikkelingslanden. De APEC-toppen worden naar traditie afgesloten met een foto waarin de staatshoofden in eenzelfde typisch lokale outfit gekleed zijn: ditmaal is het pakje geïnspireerd op de Singaporese Peranakancultuur. De volgende APEC-top zal in Japan plaatsgrijpen. De Amerikaanse president Obama brengt de volgende drie dagen een bezoek aan China.
Zie ook CCTV over APEC, over Hu’s vierpuntenvoorstel

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *