Volgend jaar beslaat bos één vijfde van het grondgebied

China heeft z’n plannen voor bosaanplanting bijgesteld. Volgend jaar moet de dekking 20 % bedragen, tegen 2020 moet het 23 % zijn en na een derde fase 26 % in 2050, aldus het ‘Bestuur voor Bosbouw’.
bamboo_forestHet nieuwe plan is bedoeld als een antwoord dat kadert in de plannen tegen klimaatverandering. In 2008 bedroeg de bebossing 18,21 % van het grondgebied, maar dit moet verhogen tot 26 % in 2050. Elke m³ absorbeert jaarlijks 1,83 ton CO² en maakt 1,62 ton zuurstof vrij. President Hu Jintao beloofde op de VN-Klimaattop van 22 september dat China zijn bosoppervlakte met 40 miljoen ha zou vergroten. Voor Wang Zhuxiong, hoofd van het Bosbouwbestuur, zal het doel grote inspanningen vragen.
In het verleden werd reeds vergeefs gepoogd om bomen te planten op 530.000 ha van zand of grond met een helling van meer dan 25°. In het laatste decennium heeft de regering 500 miljard yuan gespendeerd aan de bebossing. Eigenlijk dateert het lanceren van grootschalige groene beschermingsgordels uit 1978. Zoals we reeds schreven, bedroeg de bebossingsgraad in 1977 maar 5 %. Daarna kwamen er projecten langs de Haihe, Liaohe en Parelrivier; langs de Taihangbergen en rond Peking en Tianjin.
In 1998 begon China met het uitvoeren van de zes sleutelprojecten: dit zijn de bescherming van de natuurlijke wouden, herbebossen van landbouwgrond, verwijderen van zandstormbronnen rond Peking/Tianjin, beschermgordels in Noord-China, aanleg van natuurparken en in bepaalde gebieden bases opzetten van snel groeiend kaphout. Tot in 2008 werd in dit kader van de zes sleutelprojecten 51 miljoen ha bos aangelegd. Van de totale investering, die 287 miljard beliep, kwam 87 % van de regering.
Bron: Beijing Review/Caijing
Bekijk ook documentaire over de Chinese bossen    Deel 1 (8 min),  Deel 2 (14 min)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *