Hu Jintao bezoekt drie buurlanden

President Hu Jintao besluit een rondreis waarbij hij zowel Kazachstan, Rusland als Oekraïne bezocht. In de hoofdstad van Kazachstan naam hij deel aan een top ter gelegenheid van de SCO: de samenwerkingsorganisatie die tien jaar geleden te Shanghai werd opgericht.
Eerste bezocht land was dus  Kazakhstan waarmee een akkoord tot alomvattend strategisch partneriaat werd afgesloten Tegen 2015 zou de bilaterale handel 40 miljard $ moeten bedragen. De samenwerking inzake diverse energievormen wordt verder gezet en ook in de strijd tegen terrorisme, separatisme en extremisme.  In Astana werd ook gevierd dat de SCO 10 jaar geleden werd opgericht: op 15 juni 2001 besloten China, Rusland, Kazakhstan, Kirgizië, Tajikistan en Oezbekistan de SCO op te richten. Als waarnemers fungeren onder meer Mongolië, Pakistan, Iran en India terwijl ook met Wit-Rusland en Sri Lanka in dialoog wordt getreden.

SCO-top in Astana


Op deze tweedaagse top hebben de presidenten Hu Jintao en Medvedev een balans opgemaakt van 10 jaar werking en een blauwdruk uitgetekend voor de komende 10 jaar. Vastgesteld werd dat de organisatie een belangrijk mechanisme is geworden inzake goed nabuurschap. Een plan over de controle van drugs tijdens de periode 2011-2015 werd aangenomen. Nogmaals werd de strijd tegen terrorisme, separatisme en drugs/wapenhandel onderstreept. Nieuw lijkt de noodzaak om te streven naar een gemeenschappelijke standaard inzake informatie-veiligheid. Inzake Libië wordt opgeroepen tot een oplossing door dialoog tussen de betrokken partijen en niet door inmenging van buitenstaanders. De volgende SCO-top zal in China plaats grijpen. President Hu Jintao sprak in Astana ook met de Tadzjiekse president Emomali Rahmon, de president van Kirgizië Roza Otunbayeva en met de Iraanse president Mahmud Ahmadinejad.
Na Kazachstan bezocht hij Rusland waar hoofdzakelijk ook het tienjarig bestaan gevierd werd van het vriendschapsverdrag dat door beide landen getekend werd. Over de gasprijs die Rusland aan China zal leveren werd op de valreep  geen akkoord bereikt.  Volgens de gemeenschappelijke mededeling wordt er naar gestreefd dat de bilaterale handel tegen 2015 100 miljard $ bedraagt en tegen 2020 200 miljard. Het strategisch partnerschap inzake energie wordt beklemtoond maar ook inzake cultuur en defensie wordt de samenwerking opgevoerd.
Laatste bezochte land is Oekraïne. Ook hier een mededeling over het ontwikkelen van een strategisch partneriaat tussen beide landen. In de praktijk staat de samenwerking nog niet ver , maar president Yanukovych lanceerde enkele pistes op het vak van mijnbouw, chemie, landbouw, energie en de productie van vliegtuigen.
Bekijk ook CNTV-Dialogue over:  SCO en   betrekkingen met Rusland

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *