Huawei beschuldigt Washington

Huawei spant een rechtszaak aan tegen de regering van de Verenigde Staten. Via de juridische weg gaat het Chinese bedrijf in de tegenaanval tegen het Amerikaanse offensief waarvan het een mikpunt is geworden.

 

Huawei

Foto Pandaily.com

Washington verbiedt het gebruik van de producten van Huawei.

Actie

De Amerikaanse regering beweert dat de technologie van het bedrijf een mondiaal veiligheidsrisico inhoudt. Toppolitici reizen de wereld af om beschuldigingen te uiten en landen onder druk te zetten, in de hoop de technologiereus slagen toe te brengen. Al die acties onderneemt Washington op grond van paragraaf 889 van de 2019 National Defense Authorization Act (NDAA), een nationale veiligheidswet.
Huawei verzet zich daar nu tegen door middel van een rechtszaak.
VIDEO van 37:25 min. over de persconferentie op Youtube
de Amerikaanse advocaat is aan het woord vanaf min. 17:44

Reactie

Het Chinese bedrijf zal nu de grondwettelijkheid van die wet aanvechten. Met de NDAA ontneemt de VS aan Huawei de mogelijkheid om klanten te bedienen in de VS zelf, maar ook in andere landen. Amerikaanse regeringsinstellingen hebben immers verbod gekregen om contracten of investeringen aan te gaan met buitenlandse bedrijven die producten en diensten van het techbedrijf gebruiken. Het Chinese bedrijf heeft een zware beschuldiging toegevoegd aan zijn reeks van aanklachten. Volgens Huawei hebben werknemers van de Amerikaanse regering zijn ‘servers gehackt en e-mails en source codes ontvreemd’.

De zaak van Huawei

Guo Ping staat via een roulatiesysteem op dit moment aan het hoofd van het Chinese techbedrijf. Hij heeft gezegd dat met alle middelen is geprobeerd om de VS tot andere gedachten te brengen. Er rest geen andere weg dan de gerechtelijke. ‘Het bedrijf heeft geen achterpoortjes voor de overheid geïnstalleerd op zijn uitrusting, en het zal dat ook nooit doen’, aldus Guo. Waarnemers en onderzoekers bevestigen dat de VS inderdaad zijn beschuldigingen niet hard kan maken. Chinese academici keuren de gerechtelijke stappen die het bedrijf zet goed. Het bewijst dat het stevig in zijn schoenen staat en een verantwoordelijk bedrijf is dat niet aan emotiepolitiek doet maar wetenschappelijk, en dit keer ook juridisch-wetenschappelijk, te werk gaat.

Recidivisme aantoonbaar?

Er zijn volgens Chinese analisten redenen om aan te nemen dat de beschuldigingen van hacking en diefstal van mails en source codes bewijsbaar zijn. De diensten van de VS zijn al eerder op dat soort acties betrapt. Het is nog niet duidelijk of Huawei hiervoor ook juridisch aanvaardbare bewijzen heeft. Guo Ping heeft al wel gezegd dat het zich steunt op de documenten van Edward Snowden over de activiteiten van de Amerikaanse National Security Agency. Het feit dat de VS ook economische concurrentie tot een zaak van nationale veiligheid maakt is volgens Chinese analisten een teken van de wil om de Amerikaanse alleenheerschappij te bestendigen.

Vermelden we nog dat Huawei dinsdag in Brussel een Europrees Security Centre heeft geopend zoals het eerder deed in het VK en in Duitsland. Daar kunnen de operatoren onder meer de broncodes verifiëren die Huawei gebruikt.

Bronnen: Global Times, South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar