Huawei nieuwssprokkels 6

Kanselier Merkel heeft in het Duitse parlement opgeroepen tot een gemeenschappelijke Europese houding over 5G en Huawei. Frankrijk is niet van plan om voorafgaand een veto tegen Huawei uit te spreken. In de VS staan Huawei nieuwe beperkingen te wachten terwijl ook 75 vergunningen werden toegekend aan VS-ondernemingen om toch te leveren. Huawei zelf heeft een nieuwe doorbraak aangekondigd bij de ontwikkeling van een krachtig AI-platform.

In oktober kondigde Duitsland aan dat het geen enkele telecomspeler zou uitsluiten bij de uitbouw van 5G

Niettemin heeft kanselier Merkels partij CDU/CSU op een recente partijvergadering een motie gestemd voor het verbannen van ondernemingen uit ‘landen waar de overheid de zakenwereld regeert’, lees China. De motie vraagt dat de Bundestag een veto kan uitspreken over de rol van Huawei in Duitsland. Kanselier Merkel heeft in de Bundestag een globaal Europese aanpak van dit probleem voorgesteld. Als eerste aanzet daartoe zag ze een gemeenschappelijke houding tussen Duitsland en Frankrijk. Er wordt gezegd dat kanselier Merkel niet tot een boycot van Huawei wil overgaan uit vrees dat Duitse ondernemingen in China het slachtoffer zouden worden van gelijkaardige tegenmaatregelen. Vorig jaar was China de grootste invoerder van Duitse goederen.

Frankrijk

VS

De VS blaast qua Huawei warm en koud tezelfdertijd. Woensdag heeft de VS-administratie 75 uitzonderingsvergunningen toegekend aan VS-ondernemingen die toch mogen leveren aan Huawei-filialen hoewel die op de ‘Entity List’ staan. Tot zover het positieve nieuws. Anderzijds heeft de FCC (Federal Communications Commissionn) unaniem beslist dat fabrikanten en andere leveranciers van internet geen federale subsidies mogen ontvangen voor het gebruik van Huawei materiaal. Dit zal ongetwijfeld moeilijk vallen bij de rurale telecomproviders die niet zelden van Huawei-materiaal afhankelijk zijn.

Omdat de huidige boycot van Huawei weinig effect ressorteert, gaat de VS nu ook na of het ook buitenlandse leveranciers wettelijk kan verhinderen aan Huawei te leveren voor zover deze leveranciers gedeeltelijk gebruik maken van VS technologie.

Doorbraak

Huawei heeft naar eigen zeggen een doorbraak bereikt met Atlas 900 dat het snelste AI-cluster zou zijn. Samen met Peng Cheng Lab (PCL) zal Atlas 900 duidelijk de computerkracht van het Cloudbrain verbeteren dat dient voor een brede reeks van toepassingen gaande van gezondheid, transport tot het stedelijk bestuur. In een eerste stadium zal de capaciteit van Cloudbrain vijf maal verbeteren en volgend jaar tien maal, aldus PCL-directeur Gao Wen die gelooft dat het tegen dan ‘s werelds grootste AI-cluster wordt. Het is de bedoeling een alternatief te bieden tegenover de op x86 gebaseerde processors van Intel die momenteel de server markt domineren. Huawei benadrukt nog dat het op cloud gebaseerd platform open is voor alle ontwikkelaars. Zelf legt het zich echter toe op de processors: het nieuwe platform wordt ondersteund door Ascend AI processors en Kunpeng 920 CPU.

Ter afsluiting vermelden we nog dat volgens de statistische site Statista Huawei leidt wat het aantal 5G-patenten betreft: van de 2,100 patent aanvragen werden er al 608 toegekend. De erkenning kan soms jaren duren.

Euroreporter, nouvelobs, kulturegeek.fr, China Daily, SCMP, Reuters, ibtimes

Bekijk ook video over Atlas 900

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *