Huawei reikt de hand naar Amazons assistent Alexa

Huawei is van plan om zijn Mate 9 volgende maand uit te rusten met de KI-assistent van Amazon genoemd Alexa. Alexa kan als ‘open source software’ ook gebruikt worden voor producenten van hardware die bestemd is voor zowel de slimme huiskamer als in slimme auto’s. Amazon hoopt via deze killer-toepassing de assistenten van Apple en Google te beconcurreren.

‘Alexa’ van Amazon is een virtuele assistent die met de stem te bevragen of te bevelen is. Door de integratie in de Huawei smartphone zal dit binnenkort ook onderweg kunnen of vice versa bij thuiskomst in de slimme huiskamer. Bij de voorstelling op de CES-beurs te Las Vegas opende de assistent het licht in de kamers, startte het koffiezetapparaat, las de eerste afspraak voor, waarschuwde voor sneeuwvlokken en bestelde hondenvoer. Huawei is immers van plan om zijn ‘Mate 9’ smartphone – weliswaar voorlopig enkel in de VS – uit te rusten met deze KI- assistent van Amazon. De lancering door Amazon van de eigen Fire smartphone flopte en dit in tegenstelling tot de Amazon e-reader Kindle die wel een standaard werd. Succesvoller was de eigen slimme luidspreker ‘Amazon Echo’ die na perfectionering kleiner werd en ‘Echo Dot’ heet. Een hotelhouder in Las Vegas heeft beloofd dat hij Echo in alle kamers zou installeren.

Stem is troef

De Echo Dot is een apparaat dat communiceert met Alexa, de digitale assistent. Nu Alexa ook op de smartphone komt, is dit vooral gericht op de mobiele gebruikers en in de eerste plaats op de met internet verbonden auto’s. Autobouwer Ford is immers als eerste van plan zijn wagens uit te rusten met Alexa en dit vanaf volgende zomer. Zo kan in de wagen naar ‘Amazon Echo’ geluisterd, ‘Kindle’ boeken gelezen of zaken besteld worden op de webwinkel van Amazon. Ford is verder nog van plan Alexa te integreren met de eigen Sync Connect. Amazon vicevoorzitter Steve Rabuchin zegt: “We geloven dat de stem de toekomst is en dit is vooral in auto’s’. De stem kan via Alexa ook de smart TV’s van Amazon aansturen en de fabrikanten van huishoudtoestellen LG en Whirlpool zijn eveneens klaar voor samenwerking.

Open software

Als Amazon nog andere smartphone producenten kan overtuigen, zal de mislukking van een eigen smartphone snel vergeten zijn. Toch is de concurrentie sterk: zo staat ook ‘Google Assistent’ (voorheen Google Now) op de Android telefoons en ook op de ‘Mate 9. Apple heeft zijn ‘Siri’-assistent maar die werkt enkel met iOS en ook Googles assistent werkt louter met Android evenals Microsoft ‘Cortana’ met eigen soft- en hardware. Meer mogelijkheden worden voorspeld in de slimme huiskamer, een markt die minder druk bezet is. Bovendien werkt de slimme verlichting van Philips bijvoorbeeld al samen met Alexa. Vooral voor zij die Alexa al thuis hebben, wordt het interessant om dezelfde toepassing ook mobiel te gaan gebruiken en om de thuisapplicaties op afstand te bedienen.
Amazon was dan ook slim door de Alexa software van meet af aan open te stellen voor ontwikkelaars van andere partijen. Dit in een poging om de ‘Google Play’ te worden van de slimme toepassingen thuis. Ook de ‘Alexa Voice Services’ (AVS) tools staan open voor ontwikkelaars. Zo kan er hardware gebouwd worden die communiceert met Alexa als de poort naar de cloud van Amazon.  Nu kan je met Alexa al een taxirit met Uber bestellen of een tweet lanceren via de stem zonder eerst een app te moeten openen. De Amazon assistent kent echter ook zwaktes want heeft (nog?) geen GPS.  Om echt globaal te kunnen gaan is voorts een lancering buiten de VS eveneens noodzakelijk.
Bron: The Register,  PCmag.com,  nfcworld.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *