Huawei versus Motorola, Nokia-Siemens

De tijd dat Chinezen zich zomaar van diefstal van intellectuele eigendom lieten beschuldigen lijkt voorbij. Telecom paradepaardje Huawei slaat keihard terug.
Een rechtbank in Chicago heeft op verzoek van de fabrikant van telecommunicatiemateriaal Huawei een verdict uitgevaardigd tegen Motorola. Motorola mag voorlopig geen technologische gegevens uitwisselen met Nokia Siemens Network, dat de afdeling wireless van Motorola wil opkopen voor 1.2 miljard dollar. Die technologie zou  van Huawei zijn; Motorola verkoopt namelijk sinds 2000 Huawei materiaal onder the merk Motorola en heeft een clausule van vertrouwelijkheid met Huawei ondertekend;  Huawei beweert dat bij de overname een massale transfer van vertrouwelijke informative van Huawei naar de concurrentie zou plaats vinden. De rechtbank wil een uitspraak van het Chinese antitrust bureau terzake afwachten. De uitspraak in Chicago riskeert de overname serieus te vertragen.
Dit is een nieuwe episode in de strijd der titanen. Motorola had eerder een klacht tegen Huawei ingediend wegens diefstal van industriële geheimen. Bovendien was Huawei zelf geïnteresseerd in de overname van de afdeling wireless van Motorola; Huawei wilde meer betalen dan het bod van Nokia-Siemens maar werd door de Amerikaanse regering afgeblokt. Het Leuvense bedrijf Option diende eerder bij de Europese Commisise een klacht in tegen Huawei wegens dumping, doch die eindigde ermee dat beide bedrijven samenwerkingsakkoord afsloten waarbij Huawei Option gedeeltelijk overkocht.
Huawei spendeert  10% van zijn zakencijfer aan R&D. Bijna de helft van zijn 100.000 personeelsleden werkt erop. Het bezit 50.000 octrooien.Bron: Bloomberg

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *