In armste regio's krijgen leerlingen kansen op prima universitair onderwijs

Het ministerie van Onderwijs in China heeft sinds 2012 een project dat scholieren uit de armste regio’s een kans geeft om te studeren aan een van 95 topuniversiteiten in het land. Het programma maakt deel uit van de voortgezette veelzijdige strijd tegen de armoede en voor meer gelijkheid in China.

armste regio's bevoordeeldNaar verwachting zullen dit jaar al 60.000 van de beste leerlingen in middelbare scholen op het platteland naar een uitstekende universiteit kunnen. In 2012 kregen 10.000 scholieren voor het eerst die buitenkans en elk jaar is het aantal blijven stijgen. De gaokao, het jaarlijkse grote nationale toegangsexamen, komt stilaan in zicht. De beste universiteiten laten weten hoe zij hun voorrangsbeleid uitwerken om studenten uit de armste regio’s aan te trekken.

Online referenties

Een eerste bevorderende maatregel is het om online kandidaturen in aanmerking te nemen. De middelbare scholen en de leerlingen zelf sturen bewijzen van prestaties, cijferlijsten, beoordelingen en referenties over leerprestaties, werkhouding en mentaliteit naar de universiteit. Daar maakt het bevoegde comité een keuze. De kandidaten die een kans krijgen moeten vervolgens het ingangsexamen afleggen. Dat kunnen ze doen in de universiteit zelf of in een stad dichtbij de plek waar de scholieren wonen. Dat laatste is vanwege de soms lange reizen over enorme afstanden natuurlijk het goedkoopste en psychologisch het meest drempelverlagend.

Topuniversiteiten

De Tsinghua Universiteit, die in 2011 met een dergelijk beleid begon, laat kandidaten nadat ze hun referenties online hebben overgemaakt, overkomen om examen te doen in wiskunde, natuurkunde, tekstbegrip, presentaties geven en lichaamsconditie. Tsinghua heeft de afgelopen vijf jaar 200 studenten ingeschreven afkomstig van 100 plattelandsscholen.
De Universiteit van Peking werft sinds vorig jaar goede middelbare schoolleerlingen op het platteland. Het programma loopt in 27 faculteiten, waaronder die van wiskunde, natuurkunde, informatietechnologie, milieukunde, psychologie, Chinese cultuur en geschiedenis, sociologie, filosofie en buitenlandse betrekkingen. De kandidaten moeten zich on line presenteren en als hun materiaal overtuigend genoeg is, moeten ze in juni drie dagen lang toetsen afleggen in Beijing.
De Jiao Tong Universiteit in Shanghai is ook in 2015 begonnen met zich speciaal tot leerlingen uit arme streken te richten. Ongeveer 2 % van de nieuwe studenten kwamen daardoor van die gebieden vandaan en dit jaar streeft Jiao Tong naar hetzelfde percentage.

Armste regio’s meest welkom in Fudan Uni

armste regio's gaokao

gaokao, soms ook dicht bij huis


In dezelfde miljoenenstad levert de Fudan Universiteit de grootse inspanning van alle elite-universiteiten. De beste leerlingen uit plattelandsgebieden, de armste regio’s in China, maken nu ook een kans om aan het prestigieuze Fudan te studeren zonder dat ze voor ingangsexamens en toelatingsgesprekken naar Shanghai moeten komen. Ze mogen hun gaokao afleggen in hun eigen provincie en als ze 50 punten meer scoren dan het provinciale minimum voor een eersteklas universiteit, krijgen ze misschien een aanbod van Fudan. Volgens Ding Guanghong, een adjunct van de rector zal Fudan op die manier 400 studenten aantrekken uit de armste regio’s en dat is 13 % van het totale aantal nieuwe studenten. Die krijgen ook de kans om deel te nemen aan uitwisselingen met mondiale topuniversiteiten zoals die van California, Berkeley, Berlijn en de Universiteit van Hongkong. Ding geeft ook mee dat volgens een onderzoek van de universiteit zelf het cijfergemiddelde van de studenten uit plattelandsgebieden hoger ligt dan dat van hun medestudenten uit de stad. Van alle studenten bij Fudan komen er tegenwoordig 43,7 % uit het centrum en het westen van China, de gebieden die nog steeds een economische en technologische inhaalslag voeren tegenover het oosten. De kustprovincies hadden immers om geografische en historische redenen de beste basis om vanaf de jaren 80 in de vorige eeuw eerder te hervormen en welvarend te worden dan de centrale en westelijke provincies. De centrale overheid neemt sinds 1999 allerlei initiatieven om die ongelijkheid weg te werken.
China Daily
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *