Internationale opsporing 100 verdachten van corruptie, episode 1

Het Bureau China van Interpol heeft een lijst verspreid met 100 personen die wereldwijd worden gezocht voor economische misdrijven en corruptie in China.

sky net CDEr staan op de lijst 77 mannen en 23 vrouwen die worden verdacht van corruptie. De instelling van de CPC belast met corruptiebestrijding, de Centrale Commissie voor de Discipline-inspectie (CCDI), heeft de lijst opgemaakt, gepubliceerd en aan Interpol overgemaakt.

Opsporing verzocht

Op de CCDI website staan de foto’s, nummers van identiteitsbewijzen en visums, vermoedelijke schuilplaatsen en de misdaden die ze mogelijk hebben begaan. China heeft, via de internationale politieorganisatie Interpol, aan de ordediensten in een aantal landen gevraagd om te helpen bij de opsporing en de repatriëring van de verdachten. Bijna de helft onder hen, 48, waren hoge ambtenaren bij regerings- of overheidsinstellingen en staatsbedrijven. De meesten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het aannemen van steekpenningen of het verduisteren van fondsen. Onder de andere personen die naar het buitenland gevlucht waren om aan de Chinese rechtspraak te ontkomen, zijn politiemensen, accountants, kashouders en bankiers. Zij worden verdacht van fraude bij het afsluiten van contracten en leningen, het indienen van valse btw-formulieren en het achterhouden van publieke financiën.

Sky Net

Het vermoeden van de CCDI is dat 40 van de gezochte personen in de VS te vinden zijn, 26 in Canada en de anderen in Nieuw Zeeland, Australië, Thailand, Singapore en andere landen of regio’s. De onderhandelingen waarbij Beijing die landen tot medewerking probeert over te halen zouden goede vorderingen maken. De operatie van deze week, de lijst van 100, is een onderdeel van ‘Sky Net’, een campagne om verdachten van corruptie naar China terug te halen. Sky Net is een actie van de Communistische Partij, de centrale bank en de diplomatieke diensten van China, gestart in maart 2015.
Enkele voorbeelden: een mevrouw was vroeger adjunct-burgemeester van Wenzhou ( Zhejiang, Oost-China). Inspecteurs begonnen haar gangen na te gaan in 2003. Zij vluchtte met haar gezin naar Singapore en vandaar  naar de VS en nu zou ze in Nederland verblijven. Onderzoek heeft bewijs opgeleverd dat deze dame 253 miljoen yuan (waarde 37 miljoen euro) aan steekpenningen zou hebben aangenomen. Voor haar heeft Interpol een Red Notice laten uitgaan, een voorloper van een arrestatiebevel. Onderhandelingen of hieraan gevolg wordt gegeven lopen nog.
De bekende zakenkrant Australian Financial Review (AFR) merkt op dat Australië een van de favoriete bestemmingen voor Chinezen is die worden beschuldigd van corruptie. Tien van die personen, die de AFR met naam noemt, zouden volgens de krant stevige banden hebben met  ondernemingen en burgers in verschillende Australische steden. De minister van Justitie van Australië heeft tegenover de krant verklaard  dat zijn land en China inderdaad zijn overeengekomen om elkaar bij te staan bij opsporingen van misdadigers en in de strijd tegen corruptie. ‘Concrete gegevens in dit verband mogen ministerie en politie echter niet bekendmaken’.
Het zal niet eenvoudig zijn om de verdachten ook effectief uitgeleverd te krijgen, zelfs als zij een schuilplaats hebben gevonden in Hongkong. Onderhandelingen tussen regeringen over uitlevering kunnen langdurige juridische procedures opleveren. De CCDI heeft verklaard dat wat hij nu heeft uitgegeven nog maar een kleine eerste lijst is. Sommige verdachten verblijven al lang in het buitenland en om hun uitlevering is al eerder verzocht. Het beroep op de overheid in andere landen is nu dringender en China vraagt ook om tenminste de vermogens van de vluchtelingen te bevriezen en dat soort mensen geen asiel meer te verlenen. De boodschap aan corrupte lieden in China is tweeledig: hoe lang het ook duurt, de staat zal het nooit opgeven om zijn geld te willen terughalen en schuldigen te straffen, plus: de vluchtwegen worden voortaan afgesloten.
Xinhua, China Daily, www.ccdi.gov.cn,
www.afr.com
, SCMP
f8bc126d91a516a44fc701

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *