Interne migranten krijgen definitieve verblijfsvergunning in steden.

De Chinese regering gaat de tijdelijke verblijfsvergunning voor interne migranten afschaffen en beginnen met het toekennen van definitieve vergunningen. Alhoewel het een onderdeel is van een veiligheidsplan, is het ook een stap naar minder discriminatie.

img-10Xinhua bericht op 15 februari dat de regering gaat beginnen met definitieve verblijfsvergunningen voor interne migranten in plaats van tijdelijke. Migranten met een tijdelijke verblijfsvergunning in een stad hebben minder rechten. Zo moeten ze in vele steden vijf jaar verblijven vooraleer ze een woning of een auto kunnen kopen. Ook sociale voordelen zoals onderwijs voor de kinderen en gezondheidszorg zijn beperkt voor hen. Met een definitieve verblijfsvergunning krijgen ze bijna dezelfde rechten als echte stedelingen. De Chinese pers reageert positief op het bericht, maar toch zijn er reserves.
Het regeringsbesluit staat namelijk vermeld in een plan voor de hervorming van de openbare veiligheid. En er staat geen uitvoeringstermijn bij. Als argument voor de maatregel geeft Xinhua op dat het huidige vergunningssysteem “leidt tot gebrek aan stabiliteit en vervreemding en niet meer van deze tijd is”. De Chinese media laten verschillende experts aan het woord met positief commentaar. Het nieuwe systeem zal de arbeidskrachten beter verdelen door vrije migratie toe te laten. Het oude systeem was slecht voor de migranten en het nieuwe geeft iedereen dezelfde rechten.
Global Times merkt wel op dat de hervorming van de verblijfsvergunning geïnspireerd door de openbare veiligheid slechts een stap is, en de departementen voor sociale zekerheid en gezondheidszorg en zelfs de toelatingsexamens voor hoger onderwijs moeten volgen met hervormingen om de migranten effectief dezelfde rechten te kunnen bezorgen. Het plan koppelt nog steeds de toegang tot alle openbare diensten aan een minimum duur van het verblijf in de stad. De hervorming van de verblijfsvergunning is vooral onderdeel van een plan voor meer openbare veiligheid en om het werk van de politie te vergemakkelijken. Men streeft naar een vlottere registratie van gezinnen. Dat past in het kader van de opbouw van de rechtsstaat die sinds november 2014 een prioriteit is.
Eén van de andere belangrijke maatregelen in het pakket is een loonsverhoging voor de politiemensen; dat is noodzakelijk wegens de hoge werkdruk en de risico’s van het beroep; politiemensen gaan meer verdienen dan burgerlijke ambtenaren van hetzelfde niveau, maar toch nog altijd iets minder dan legerofficieren. Er komt ook een reeks maatregelen om de 2 miljoen politieofficieren meer en langer verantwoordelijk te houden voor hun eventuele fouten en om misbruik van het gerecht en gedwongen bekentenissen te vermijden.
Een aantal Chinese steden heeft de tijdelijke verblijfsvergunning al afgeschaft maar Beijing gebruikt ze nog.
Bronnen: BBC, Global Times, People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *