Italië zoekt reddende Chinese hand

De Italiaanse regering zou China verzocht hebben grote hoeveelheden staatsbons te kopen en te investeren in belangrijke Italiaanse bedrijven. Op die manier hoopt Italië te kunnen weerstaan aan de speculatie tegen dat land op de financiële markten, die de interesten steeds hoger opdrijft.

Zorgen voor Tremonti


De Italiaanse staatsschuld zou einde 2011 oplopen tot 120% van het BNP, waarvan de helft in buitenlandse handen. De internationale financiers drijven de interesten omhoog door speculatie tegen het land. De mogelijke aankoop van staatsbons door China werd vorige week besproken tussen een door de voorzitter geleide delegatie van CIC, een fonds dat voor 410 miljard dollar Chinese staatsgelden in het buitenland belegt, de Italiaanse minister van financiën Tremonti en de Cassa Depositi e Prestiti (CDP), een door de staat gecontroleerde instelling die in juli om klaar te staan bij een eventuele gedeeltelijke privatisering van ENEL of ENI een Italiaans Strategisch Fonds van aanvankelijk vier miljard dollar opgezet heeft dat ook openstaat voor buitenlandse beleggers. Twee weken geleden werd de zaak voor het eerst aangekaart door een Italiaanse delegatie in beijing onder leiding van het hoofd van de schatkist; die ontmoette naast CIC het nog belangrijker SAFE dat het grootste deel van de 3200 miljard dollar buitenlandse deviezen voor China beheert.
Ironisch isdat juist Tremonti moet gaan bedelen. In het verleden waarschuwde hij uitvoerig voor de ‘omgekeerde kolonisatie’ van Europa door China. Het gebrek aan ondersteuning door andere Europese landen en de in de tijd beperkte tussenkomst van de ECB drijven hem nu naar China toe.
In het verleden ondersteunde China ook al Griekenland, Portugal en Spanje , maar analysten denken dat die steun vooral verbaal gebleven is en China de facto weinig overheidsschulden aankocht van die landen. Beijing zou nu  4% van de Italiaanse staatsschuld in handen hebben. Het is nog onduidelijk op wat de huidige besprekingen kunnen uitdraaien. De Italiaanse regering heeft intussen laten weten dat er niet zozeer over staatsbons onderhandeld wordt, dan wel over een Chinees aandeel in te privatiseren Italiaanse staatsbedrijven. 
China staat volledig achter het project van de euro. Het vreest dat een zware eurocrisis de handel in de wereld ernstig zou verstoren en zo de Chinese uitvoer treffen. Het steunt de euro ook als alternatief voor de dollar die het wegens de enorme Amerikaanse schulden als onveilig begint te beschouwen. De eigen yuan is nog niet aan een rol als internationale reservemunt toe, en het Chinese idee om het IMF een soort wereldmunt gebasserd op een korf diverse munten te laten uitgeven stuit op neen van de VS.
Op de openingssessie van de zomersessie van het World Development Forum in Dalian heeft premier Wen zijn steun aan Europa bevestigd. Hij zei te hopen dat Europa om de vriendschap te bevorderen  volgende maand eindelijk zal beslissen China als markteconomie te erkennen. Volgens een speciale uitzonderingsregel van de Wereldhandelsorganisatie Wordt China maar als een halve markteconomie beschouwd , waardoor de ontwikkelde landen uitzonderlijke handelssancties kunnen nemen (zoals verhoogde invoerheffingen); die uitzondering vervalt automatisch in 2016 maar China vraagt allang dat Europa een gebaar van goede wil zou stellen.   
 (Bron Financial Times, Reuters)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *