Japan en China willen een systeem van crisisbeheersing

Tijdens het tweedaags bezoek van staatsraad Yang Jiechi aan Japan bleek dat beide buurlanden het eens waren om zo snel mogelijk een crisis managementsysteem te installeren zodat ongewilde botsingen in de Oost Chinese zee vermeden kunnen worden. Ook de trilaterale met Zuid-Korea wordt hervat.

abe-yangjiechi-

Yang (l) en premier Abe (r)


Yang Jiechi, de hoogst geplaatste Chinees die Japan sinds 3 jaar bezocht was in Tokyo om er de tweede politieke dialoog te leiden samen met de Japanse Nationale Veiligheidsadviseur adviseur Shotaro Yachi. Ze waren het eens om de dialoog blijven te gebruiken om hun betrekkingen te verbeteren. Zo worden onder meer de trilaterale toppen tussen Japan, Zuid-Korea en Japan hervat die sinds 2012 in het slob zitten. De volgende trilaterale top zou al volgende maand plaats vinden.
Japan en China werden het ook eens om samen een permanent systeem van crisisbeheersing in het leven te roepen opdat bijvoorbeeld schermutselingen rond de Diaoyu eilanden niet uit de hand lopen. Het systeem zou zowel bestaan uit een rode telefoonlijn als uit onderlinge bijeenkomsten. Over de betwiste eilanden vroeg de “Global Times” nationalistische actiegroepen deze week nog om de betwistingen te laten oplossen door de diplomaten.
De Japanse eerste minister Abe riep op het “ongelukkig verleden” achter zich te laten en resoluut naar de toekomst te kijken. Feit is dat Japan ongelukkig is met de geslaagde poging van China om de documenten over het bloedbad van Nanjing op het UNESCO-Memory of the World Register ingeschreven te krijgen, maar de historische feiten over de Japanse oorlogsdaden zijn onweerlegbaar. Ondertussen steeg de spanning de laatste tijd ook door een wijziging van het statuut voor een Japans militair optreden in het buitenland. Abe wil echter een verdere dialoog met president Xi en premier Li in de wandelgangen van twee regionale toppen volgende maand waar Li naar verwachting zowel met Abe zal spreken als met de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye.
Bronnen SCMP, China Daily
 
.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *