Jia Qinglin dringt bij Japanners aan op verzoening

Kono en Jia

Toppoliticus Jia Qinglin had in Beijing een ontmoeting met Japanse prominente personen die de relaties met China willen herstellen. Jia’s mening is dat diplomatiek overleg tussen vooraanstaande figuren van beide landen de onderhandelingen via officiële kanalen moet aanvullen.
Het evenement kwam in de plaats van wat eigenlijk een grote viering had moeten zijn van 40 jaar betrekkingen tussen de beide landen. Vanwege de eilandencrisis is die viering uitgesteld. Japanse vriendschapsverenigingen, economische zwaargewichten (de voorzitter van Toyota) en verzoeningsgezinde politici waren naar de Chinese hoofdstad gekomen. De Japanse afvaardiging stond onder leiding van een voormalig vicepremier, Yohei Kono, die ook een bekend pro-Chinees politicus is van de vroegere regeringspartij. Het Japanse nieuwsagentschap Kyodo en Chinese waarnemers noemden de bijeenkomst ‘een positief gebaar van goede wil dat op de nog steeds verslechterende situatie invloed kon hebben’.
Jia Qinglin is de voorzitter van het nationale comité van de Politieke Raadgevende Conferentie van het Chinese Volk (Chinese People’s Political Consultative Conference, CPPCC) en het huidige nummer vijf in de partijhiërarchie. Hij noemde de zogenaamde nationalisering door Japan van de eilanden die door beide landen worden betwist, de factor die de betrekkingen erg verzuurd heeft en vond dat het aan Japan was om de ernst van de situatie te beseffen en zijn fouten te herstellen. Jia wees ook op de enorme voordelen teweeggebracht door vier decennia van vooruitgang in de banden tussen Japan en China. Hij hoopte dat Japanners ‘van alle rangen en standen’ hun best zouden doen om samen met China de goede betrekkingen te herstellen. Intussen wisselden officiële woordvoerders van Tokio en Beijing en de media harde standpunten en verwijten aan elkaars adres uit, onder andere in de Algemene Vergadering van de VN. Achter de schermen zouden er eerste aanzetten tot onderhandelingen zijn.
Sommigen in Japan menen dat China met de tewaterlating van zijn vliegdekschip druk wil uitoefenen op de onderhandelingen. China heeft geantwoord dat het vliegdekschip daar niet voor bedoeld is en dat voor de territoriale bewaking, de landsverdediging en het beschermen van de visserij in de wateren Oost-Chinese Zee de fregatten die daar patrouilleren volstaan. China heeft ook de geruchten tegengesproken dat het zou overwegen nu al een tweede vliegdekschip te bouwen.
BBC, People’s Daily, Reuters
Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *