Klimaatconferentie Warschau: de tijd dringt


smogVolgende week staat de Klimaatconferentie in Warschau twee weken lang op de internationale agenda. Beijing bereidt de onderhandelingen ernstig voor. De dringende situatie maakt een ambitieus streefdoel nodig. China wil samen met andere derdewereldlanden echter ook eisen dat de rijke landen eindelijk met het beloofde geld over de brug komen.

Alweer maandenlang speelt de milieuvervuiling een hoofdrol in de Chinese actualiteit. Dit jaar is het vooral de luchtvervuiling die met pijnlijke en beschamende feiten de aandacht opeist: periodes van smog in de grote steden en omringende gebieden, een acht jaar oud meisje in Jiangsu bij wie longkanker is geconstateerd, steeds meer mannen tussen 30 en 40 bij wie diezelfde ziekte toeslaat, studies over een significant lager levensverwachting in het door steenkool beheerste noorden enz. Ook de buurlanden, in het bijzonder Zuid-Korea klagen over de pollutie die hen van over de grens bereikt. In reactie hierop heeft Xie Zhenhua, viceminister van de plancommissie, de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervormingen, toegezegd dat China binnen de vijf tot tien jaar zijn problemen van luchtvervuiling zal oplossen. Xie, die ook de onderhandelingsdelegatie in Warschau zal aanvoeren, ziet dezelfde oorzaken voor de opwarming van het klimaat in de wereld en voor de luchtvervuiling in China: ‘het verbranden van fossiele brandstoffen. Veel van de maatregelen die moeten worden genomen gaan dan ook in dezelfde richting voor beide: de vermindering van het gebruik van steenkool en de beperking van het aantal motorvoertuigen’. Het komt dus goed uit dat tijdens de klimaatconferentie van Warschau ook de Internationale Steenkooltop (International Coal & Climate Summit) zal plaatsvinden.

Volgens Kalee Kreider, de speciale adviseur voor klimaatwetenschappen bij de Verenigde Naties, is de kans groot dat China erin slaagt sneller dan het Westen ‘de lucht te laten opklaren’. De centrale regering beseft immers terdege hoezeer de bevolking dat eist en tegenover 2011 is het verbruik van steenkool in 2012 bijvoorbeeld met 1,3 % teruggeschroefd. Het gebruik van niet fossiele brandstoffen is in dezelfde periode met 1,1 % toegenomen. Dat staat in een rapport van de wetenschappelijke commissie waar Kreider deel van uitmaakt, met de titel ‘China’s Policies and Actions for Addressing Climate Change’. Li Gao, een Chinees lid van diezelfde wetenschappelijke VN-commissie heeft er echter nog eens op gewezen dat ‘ontwikkelingslanden wel willen bijdragen, maar dat hun handelingsmogelijkheden beperkt blijven zolang de ontwikkelde landen niet zorgen voor de toegezegde financiële en technologische steun.’

 Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *