Li Keqiang in Europa

besprekingen in Madrid (foto Xinhua)


Li Keqiang is op bezoek in Europa. Het eerste land dat de vicepremier aandoet is Spanje. In Madrid zijn er onder zijn impuls al 16 handels- en investeringsakkoorden afgesloten, vooral tussen privébedrijven van beide landen. De waarde ervan zou 7,5 miljard dollar bedragen. De contracten gaan over de sectoren energie, infrastructuur, toerisme, diensten en voeding. De reusachtige energiebedrijven Sinopec (Cn) en Repsol (Sp) hebben een overeenkomst voor 7,1 miljard dollar, waarbij 40 procent van de aandelen van Repsol in de Braziliaanse olie-industrie naar Sinopec gaat. Li Keqiang heeft toegezegd dat China Spaanse overheidsobligaties zal aankopen, voor een waarde afhankelijk van de ontwikkelingen in de markt.
De investeringen en verhoogde economische betrekkingen zullen Spanje helpen om de economische crisis te lenigen en wellicht banen creëren.
China hoopt erop een soepeler toegang te krijgen tot technologie en noteert ook Zapatero’s herhaalde belofte dat Spanje, samen met Frankrijk overigens, binnen de EU zal ijveren voor de opheffing van het wapenembargo. Dat verbod op de verkoop van wapens aan China is ingesteld na het Tiananmen-incident in 1989 en de VS zet de EU nog steeds onder druk om het te handhaven.
Spanje is een van de landen geweest die er binnen de EU voor hebben gepleit dat China als een volwaardige markteconomie wordt erkend.
De beide regeringen hebben verklaard dat ze meer zullen samenwerken op het internationale forum en elkaars bedrijven verwelkomen.
Li Keqiang zal na Spanje ook Duitsland en Groot Brittannië bezoeken.
Onder de politici van de EU zijn er die vrezen dat China inspeelt op de Europese verdeeldheid. Li Keqiang benadrukt dat hij een betere samenwerking en meer wederzijds begrip wil tussen China en de EU als geheel. Hij heeft daarover bijvoorbeeld een opiniestuk in de Süddeutsche Zeitung laten zetten.
Bronnen: Xinhua, Christian Science Monitor

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *