LINKS EN RECHTS #2

‘Andere tijden’: Global Times en Financial Times

logo-gt2
http://www.globaltimes.cn/  (en.huanqiu.com) is de website van Global Times, sinds april 2009 een belangrijke Engelstalige Chinese krant. Het wil met zijn 500 internationale correspondenten laten weten hoe China elders wordt gezien en aan buitenlanders ‘de gevoelens en meningen van de Chinezen’ uitleggen.
Het is een officiële website, dus ‘de Chinezen’ werken in dit geval voor staat of partij of het zijn burgers die het politieke systeem in grote lijnen, soms kritisch, steunen maar het niet ondermijnen. Dat zijn er toch heel wat, en de westerse media blinken niet uit door belangstelling voor hun stem. De Global Times is een goede aanvulling van ons gewone Chinadieet.
Bovenaan links in de home page verschijnen aan de lopende band links naar updates van de actualiteit.
De in de wereldpers gangbare categorieën worden gehanteerd, met als opvallende bijzonderheden: Autos, Military Affairs en Language, voor lezers die hun kennis willen opfrissen van het Standaardmandarijn en van het Engels.
Achtergondinformatie zit in Special Reports. Er verschijnt ook een fors aantal opiniestukken, commentaren en interviews, soms met buitenlanders. Boeiend: Global Times geeft in die Opinion-sectie en via links onderaan de home page ook toegang tot Chinese media (een voorbeeld is Enorth, een website uit Tianjin, die zichzelf zonder complexen “a strong media for online propaganda of Tianjin” noemt http://www.enorth.com.cn/ ).
De mate waarin Global Times in de pas loopt wisselt nogal. Het brengt gegevens en visies naar voren die in het Westen worden weggemoffeld en zoekt regelmatig thema’s op die westerlingen nauw aan het hart liggen (voor een mooi voorbeeld: zoek op http://www.globaltimes.cn/  eens naar Danwei). 6f68385c-882a-11da-a25e-0000779e2340
http://www.ft.com/world/asiapacific/china, een sectie van FT.com, maakt een interessante selectie van de economische en politieke actualiteit van China. De FT heeft hiervoor zijn eigen redacteurs in China zelf of in een ander land (actualiteit over dat land èn China) en koopt ook bij de persbureau’s.
Bij onderwerpen in het brandpunt van de belangstelling (twintig jaar Tiananmen, Xinjiang) geeft de website achtergrondinfo en videoreportages.
De andere onderdelen van http://www.ft.com/world/asiapacific/china  zijn economie & handel, politiek & beleid, zaken, financiën & markten, wettelijke bepalingen & hervormingen, maatschappij.
In de algemene Have Your Say staan regelmatig ‘Chinese’onderwerpen ter discussie (Can China save the world?).
Andere vaste rubrieken zijn Analyse, Commentaar en Dragonbeat blog.
Dragonbeat blog is een vaste bijdrage van Dragonomics, een onafhankelijk westers-Chinees bedrijf dat onderzoek verricht naar en advies geeft over de economie vanuit Beijing en Hong Kong. Hun tijdschrift: het prestigieuze China Economic Quarterly, hun website: www.dragonomics.net , hun boegbeeld journalist Arthur Kroeber.
Alleen Dragonbeat blog, Have Your Say en een vrij beperkt aantal artikelen zijn gratis leesbaar. Gratis registratie geeft recht op tien extra artikelen per maand. Voor toegang tot alle documenten betaal je €3.49 per week of €6.30 per week, naar gelang je behoeften.
De FT.com is niet vrij van een ideologische westerse kijk, vooral op politieke kwesties. Als beurskrant respecteren ze echter de financiële en economische feiten. Ze nemen de discussies in China en de deskundigen die ze voeren ernstig, zeker als het over de economie gaat. In de Financial Times is ook degelijke achtergrondinformatie over dit thema te vinden en gegevens die in andere westerse kranten ontbreken of onderbelicht blijven.
Voortaan presenteren we onder het motto ‘Chinasquare maakt zijn bronnen bekend!’ een beperkte keuze van websites. Een groot aantal links die Chinasquare aanbeveelt is te vinden in MEER OVER CHINA, zie de bovenste menubalk. 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *