Lokale verkiezingen in Hongkong streng bewaakt

Op zondag gingen de kiezers uit Hongkong naar de stembus om vertegenwoordigers te kiezen voor  de 18 districtsraden. De verkiezingen zijn strikt lokaal. Toch zien sommigen er een soort graadmeter in van de populariteit van het huidig bestuur dat ongeveer drie kwart van de zetels controleert. Voor de eerste keer bij de verkiezingen waren alle politieagenten opgetrommeld opdat de verkiezingen zonder incidenten zouden verlopen.

De lokale verkiezingen voor de 18 districtsraden volgen na zes maanden protest en hevige rellen die de afgelopen week voornamelijk geconcentreerd waren rond de Polytechnic  University. Het geweld was ook voelbaar bij kandidaten voor de verkiezingen van de twee grote kampen: het pro Beijing kamp en de zogenaamde pan democraten. Kandidaten van beide kampen werden fysiek aangevallen.

De huidige lokale verkiezingen worden volgend jaar gevolgd door verkiezingen voor de Legislative Council (Legco) de wetgevende vergadering van Hongkong. 11 verkozenen uit de districtsraden mogen echter deel uitmaken van de 70 koppige Legislative Council. De verkozenen in de districtsraden leveren voorts 117 zetels voor het 1200 personen tellend kiescollege dat Hongkongs Chief executieve kiest. Sommigen zien de huidige verkiezingen als een graadmeter van de populariteit voor van de verkiezingen volgend jaar.

Het pro establishment blok heeft campagnevergaderingen gehouden, maar hield deze beknopt om niet de aandacht te trekken van de demonstranten die tegen de regering ageren. De meeting van de grootste pro Beijing partij Democratic Alliance for the Betterment and Progress of Hong Kong duurde dertig minuten en sommige kandidaten schopten tegen zwarte voetballen aan die de in zwart geklede protesteerders moeten verbeelden. Sommige kandidaten hebben straatcampagnes ingekort ten voordele van het opbellen van kiezers.

Politie in gevechtsuitrusting zal stembureaus bewaken

De kiescommissie heeft van haar kant beloofd dat het extra bewakingsagenten zal inzetten. 4 kiesstations zullen weggehaald worden uit de universiteiten. Voor de eerste keer zullen gewapende politieagenten de 600 stembureaus bewaken. Naast de gewapende agenten zijn er ook agenten in burger. Bij deze bureaus zal de aanwezigheid van de politie minimaal zijn, maar een maximum aantal blijft in reserve klaar om op elk moment ingezet te worden waar nodig. Alle 31.000 politieagenten werden opgetrommeld. De opkomst op de middag lag vrij hoog. Tijdens vorige verkiezingen kwamen 47% van de kiezers hun stem uitbrengen.

Bron:SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar