Luchthaven Luik: Ambassade verwerpt spionage aantijgingen

De Chinese ambassade in België verwerpt de beschuldigingen van minister Van Quickenborne dat de Alibaba-verdeelhub rond de Luikse luchthaven zou gebruikt worden voor spionage. Waals minister Crucke denkt dat Vlaanderen jaloers is op het succes van Bierset

Mondmaskers komen aan in Luik

De Alibaba hub rond de Luikse luchthaven is één van de zes wereldwijde logistieke centra die ’s werelds grootste e-commerce bedrijf Alibaba toestaan postpakketten binnen 72 uur te verdelen via het filiaal Cainiao. Minister van Quickenborne zei voor een parlementaire commissie dat door de Cainiao-aanwezigheid de Chinese spionage toegang zou hebben tot gevoelige gebieden van de luchtterminal. Zoals met de affaire Huawei wordt nogmaals opgedist dat er een verplichting zou bestaan voor Chinese bedrijven om samen te werken met de Chinese spionagediensten. Deze geldt echter enkel in eigen land, in het buitenland worden de Chinese ondernemingen verondersteld samen te werken met de lokale ordehandhavers. Toch vreest de minister dat het Alibaba personeel gegevens zou kunnen overmaken aan de Chinese inlichtingendienst.

Ongegrond

De Chinese ambassade heeft in een reactie de beschuldigingen ongegrond verklaard want China vraagt haar ondernemingen niet om activiteiten te verrichten die ingaan tegen lokale wetten. De ambassade stelt dat China nooit een bedreiging vormt voor België want de samenwerking tussen de twee landen berust op wederzijds respect, wederzijds voordeel en win-win.

De koning bezocht in juli 2020 de hub rond de luchthaven want het was de Europese draaischijf voor de verdeling van 2 miljoen mondmaskers en andere beschermuitrusting die de stichting van Jack Ma naar Europa stuurde. Ook  de donatie uit maart 2020 van 800 beademingstoestellen, 300.000 stuks beschermkledij en 300.000 gezichtsbeschermers voor Europa passeerden door Luik. Alibaba werkte samen met de Belgische overheid om de douaneprocedures te vereenvoudigen opdat Cainiao zijn wekelijkse vluchten tot vijf zou kunnen opvoeren. Volgens CEO Kempeneers van Overseas Export-Investment bij het Waals gewest was deze werking een beslissende factor voor de keuze door de World Health Organization om van Luik een van de wereldhubs te maken voor noodhulp op wereldvlak. Het werken aan de Alibaba hub duren nog verder en deze zouden klaar moeten zijn tegen eind 2021.

Waalse reactie

Alibaba

De bevoegde Waalse minister voor Luchthavens Crucke heeft ook al gereageerd. Hij merkt op dat de federale regering nooit enige opmerking inzake veiligheid over de hub heeft geformuleerd. Crucke gelooft dat het succesverhaal van de Luikse luchthaven jaloersheid veroorzaakt. De minister merkt overigens op dat Alibaba maar één van de vele klanten is dit n tegenstelling tot Zeebrugge waar het Chinese Cosco de CSP-containerterminal controleert.

De directeur-generaal van de Luikse luchthaven Frédéric Jacquet heeft informatie opgevraagd bij de Staatsveiligheid die zouden rechtvaardigen dat bijkomende veiligheidsmaatregelen zouden getroffen worden naast de al bestaande. Jacquet merkt op dat Cainiao aan strikte controleregels onderworpen is voor het toekennen van toegangsbadges in de luchthavenzone. Overigens gebeurt deze screening niet door de luchthaven,, maar hangt af van de diensten bij de minister van Justitie. Bal terug gekaatst.

SCMP, Lalibre, echo

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *