Man met wrok gooit bom (upd)

Er is een bomaanslag gepleegd op een bank in de gemeente Tianzhu (200.000 inwoners, waarvan een derde Tibetanen) provincie Gansu (N.W. China).

Iemand heeft een zelfgemaakte bom laten afgaan toen de meeste werknemers van de bank voor Landbouwcoöperatie in vergadering waren. Zo’n zestig tot zeventig mensen werden gewond, waarvan een twintigtal ernstig. Getuigen hadden gezien dat een man de bom gooide en wegvluchtte. Na de ontploffing ontstond er brand en verschillende werknemers van de bank sprongen uit het raam. De politie heeft de straat een tijdlang afgezet. Tianzhu is een autonoom Tibetaans gebied binnen het gebied van Weiwu, een stad van twee miljoen inwoners in Gansu. De stadsregering heeft de getuigenverklaringen min of meer bevestigd en vervolledigd. Het zou inderdaad gaan om een (extreem) geval van brandstichting, door middel van een gasfles die tot bom was omgebouwd. De dader was een vroegere werknemer van de bank, iemand van de Han bevolkingsgroep, die zich wilde wreken omdat hij was ontslagen. Hij zou zijn ontslagen op verdenking van verduistering. De man is voortvluchtig.
Bomaanslagen komen zelden voor in China, en dan gaat meestal om individuele acties uit persoonlijke ontevredenheid. Het voorval kwam op de voorpagina’s vanwege de uitzonderlijkheid en omdat men alert is op mogelijk politieke implicaties.
Xinhua, Reuters, AP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *