Mao gevierd in het hele land

Vandaag is het 120 jaar geleden dat Mao Zedong werd geboren. Onder impuls van de CPC, de partij die Mao mee heeft gesticht en geleid, herdenken miljoenen Chinezen in het hele land de revolutionair en eerste leider van de Volksrepubliek.

MaoboekenDe viering van Mao is opzettelijk sober gehouden, maar de partij hecht er duidelijk belang aan en in brede lagen van de bevolking nemen mensen met enthousiasme deel.  Er zijn allerlei activiteiten: galavieringen, plechtigheden, bezoeken aan bekende plaatsen in de geschiedenis van Mao en de revolutie, tentoonstellingen. Beelden en afbeeldingen, maar ook inhoudelijke bijdragen zijn een belangrijk onderdeel. Voor Mao’s geschriften wordt reclame gemaakt, er zijn nieuwe boeken en video’s over hem en het valt op hoeveel mediaberichten en symposia er aan zijn politieke betekenis worden gewijd.

In een artikel in de Renmin Ribao, het dagblad van de CPC, legt een partijhistoricus de nadruk op Mao als een figuur die betrokken is geweest bij alle mijlpalen op de weg naar de verjonging van de Chinese natie in de 20e eeuw. Zonder zijn werk zou China na zijn dood niet op die grondige en geweldige manier hebben kunnen moderniseren. Op een symposium, in de Grote Zaal van het Volk in Beijing spraken president Xi Jinping en de leiders Li Keqiang, Zhang Dejiang, Liu Yunshan, Yu Zhengsheng, Wang Qishan en Zhang Gaoli. Xi Jinping zei er dat er wel degelijk een sterk verband is tussen de gedachten van Mao en het  socialisme met Chinese kenmerken. Dat laatste, met zijn ingrijpende hervormingen bouwt verder op de fundamenten van het socialistische systeem, onder Mao aangelegd vanaf 1949. De twee periodes verschillen erg van elkaar, maar zijn niet met elkaar in tegenstrijd. Ondanks zijn fouten blijft Mao een groot man die een uiterst belangrijke bijdrage heeft geleverd, volgens de huidige Chinese president.

Xinhua, SCMP
Xinhua brengt een ‘Mao-special’: http://www.xinhuanet.com/english/special/maozedong120/index.htm

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *