Master Liu Deming geeft dit weekend les in Brussel

Gevechtskunst- en qigong grootmeester Liu Deming geeft dit weekend qigong les in Brussel. Voor een zestigtal adepten geeft de meester die uit Australië komt, les in zijn qigong variant de “ziranmen” of natuurlijke qigong.

ziran-qigong-Liu Deming heeft een currucilum en stamboom om “U” tegen te zeggen. Hij studeerde Lichamelijk Opvoeding  in Beijing, gaf les aan het befaamde Shaolin klooster en voorts 12 jaar in Fujian om tenslotte in Melbourne een eigen instituut te openen. Hij is de voornaamste eredocent aan de Kung Fu Academie te Shaolin en de voortzetter van de Ziranmen qigong traditie waarvoor hij dit weekend in Brussel verblijft.
Zoals intimi weten is het doel van Qigong de lichaamsbewegingen zo uit te voeren dat alle meridianen gestimuleerd worden opdat het gehele lichaam de “qi” of energie krijgt. De meridianen zijn de autowegen van het lichaam die de energie leveren aan de acupunctuurpunten. Als zich geen blokkades voordoen, kan je niet ziek worden, zo luidt het uitgangspunt.  Alle qigong vormen streven naar de integratie van lichaam, geest en energie. Bij master Liu is er zelfs een naadloze integratie van qigong ( lett: werken aan energie), gevechtskunst en meditatie.

Oefeningen

Wat Qigong betreft, is hij de vijfde erfgenaam in lijn van de Ziranmen-vorm van qigong. ziranmendvdHij heeft bijvoorbeeld de “Wu xing ” oefeningen ontwikkeld die de vijf interne organen stimuleren door oefeningen die in totaal nog geen 10 minuten in beslag nemen. Handig voor de moderne mens zal je denken, maar het kostte ons wel enkele maanden vooraleer we die oefeningen volgens de regels van de kunst onder de knie kregen. Voorts zijn nog een tweetal DVD-Roms -dus in twee niveaus beschikbaar- telkens met een twaalftal oefeningen  om de gewrichten en spieren te stimuleren. Deze lijken op het eerste zicht niet moeilijk, maar reken toch maar op een flinke tijdspanne vooraleer deze te beheersen want elke beweging bestaat uit sub bewegingen waarbij de ademhaling, de positie van de benen en de beweging synchroon moeten verlopen opdat de energie gecultiveerd en gedraineerd wordt zoals het hoort.
De “ziranmen” qigongvorm wordt in Brussel aangeleerd via de in China dubbel gediplomeerde Dominique Jacquemay die ook al 25 jaar ervaring heeft in het lesgeven. Interessant is dat zij vaak aangeeft welk orgaan door welke oefening gestimuleerd wordt. Het verblijf van Liu is een afsluiter van een jaar praktijk terzake. Kortom voor de zestigtal adepten is het verblijf van Liu Deming even een opfrissing en bijstelling van wat het voorbije jaar werd aangeleerd. De meester kwam ons guitiger over dan de ernst die hij uitstraalt in zijn DVDs en zijn website. Voor geinteresseerden zijn tijdens de vakantie ook qigong stages beschikbaar. Voor zij die nog verder willen gaan bestaan eveneens opleindings- en vervolmakingscursussen.
Bronnen: http://www.ziranqigong.com, http://www.qigong-bruxelles.be; youtube.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *