Media bekritiseren het ‘996’-systeem als onwettelijk

Alibaba-stichter Jack Ma die werken van 9 tot 21 uur zes dagen per week als een ‘grote zegen’ bestempeld had, krijgt ferme kritiek van de officiële media. Die laken dit arbeidssysteem als strijdig met de arbeidswet op het vlak van overuren.

De stichters en toplui van de twee grootste e-commerce bedrijven Jack Ma van Alibaba en Richard Liu van JD.com bevestigden afgelopen week dat ze staan achter een werkweek om gedurende zes dagen te werken van 9u tot 21 uur. Jack Ma noemde het een ‘grote zegen’. Ze werden hierbij bijgestaan door Sogou-stichter Wang Xiaochuan.

Deze uitspraken schoten in het verkeerde keelgat bij de officiële persorganen. Xinhua preciseerde al dinsdag dat de Arbeidswet bepaalt dat het uurrooster 8 uur per dag en 44 uur gemiddeld per week niet mag overschrijden. Onder specifieke omstandigheden kan een werknemer maximaal 3 uur per dag overuren presteren en maandelijks 36 uren. Het 996-systeem werd het eerst toegepast in 2016 door online zoekers op site 58.com. In de praktijk kan de werkweek zo tot 60 uren oplopen! Bijgevolg is het 996-systeem onwettelijk, aldus Xinhua in het Chinees. De kritiek werd beaamd door Banyuetan, een magazine dat geldt als de woordvoerder van het nationaal Publiciteitsdepartement van de CPC. Het magazine preciseert dat het 996 systeem verdedigd wordt door een sterk team van gerespecteerde ster ondernemers. Activisten vinden dat er meer toezicht nodig is op het 996-systeem dat in de technologische sector wijd verspreid wordt toegepast. Als reactie werd op het code-sharing platform de pagina 996.ICU ontworpen die 200.000 ster-ratings verzamelde. De naam 996.ICU wil aangeven dat wie 996 toepast, uiteindelijk in een ‘Intensive Care Unit.’ (intensieve zorg) terecht komt. Gebruikers kunnen op de pagina bedrijven vermelden die 996 toepassen en waren het eens dat het deze bedrijven zou verboden worden om hun codes te gebruiken.

Reacties

Expert arbeidsrecht prof. Jiang Ying aan de China University of Labor Relations merkt op dat het zeldzaam werknemersprotest uit de Tech sector waar onvoldoende geslapen wordt, de moeilijkheden onderstreept die de werkers ondervinden om hun rechten te verdedigen. Ze zijn bang bij openlijk protest hun loon of hun baan te verliezen en dus gebruiken ze de cyberspace voor hun protest. Een oudere ontwikkelaar bij Alibaba onthult ‘dat de werkgevers zelden beweren dat het systeem verplicht is. Dit niet te volgen kan echter tot een lage prestatiescore leiden en tot afdankingen’. Opstandig gedrag kan ook leiden tot het verlies van de eindejaar bonus en dat is een smak geld.

Prof. Jiang pleit voor een betere arbeidsinspectie en voor een verbetering van het systeem om klachten in te dienen. Hij vindt dat de Tech-bedrijven met de meest geavanceerde productiekrachten zo wijs zouden moeten zijn om een meer effectieve wijze te vinden ter verbetering van de productiviteit. Prof industriële sociologie Zhao Wei bij de Beijing Normal University benadrukt dat de internetbedrijven tot een geheel nieuwe wijze hebben geleid om de werklast te berekenen waardoor het onderscheid met de overuren onduidelijker wordt. De arbeidswet zou aangepast moeten worden met deze nieuwe sectoren in het achterhoofd, aldus nog Zhao. Het blad ‘Global Times‘ vindt het tijd voor een bijstelling van het business model bij e-commerce en een herbeoordeling van de rol ervan in de samenleving.

Peoples Daily, technode, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Media bekritiseren het ‘996’-systeem als onwettelijk

  1. Zelf Jack Ma is alleen maar een werknemer onder aandeelhouders. Steve Jobs en Trump krijgen alleen maar 1 dollar per jaar. Ze zijn wel een grote aandeelhouder ervan en kregen zelf erg veel bonussen. Het verschil tussen westerse CEO en China. CEOs in het westen zijn eigenlijk bazen en in China werknemers.

  2. De Chinese taal wordt beheerst in een erg beperkt geografisch regio. Anders dan de Engelse taal die verspreid over een zeer grote regio. IT sectoren kunnen hun werk delegeren naar Australie via internet nu na hun werk tijd. En Australie kunnen ze hun werk delegeren naar India enz enz…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *