Meer misdaad in privé- dan in staatsbedrijven

Er zijn meer privéondernemers die misdaden begaan als fraude of oplichting dan hun tegenhangers in de staatsector. Dit blijkt uit een zopas gepubliceerd wetenschappelijk rapport dat de misdaden vergeleek tussen de twee soorten ondernemers.
crimeondernmHet Chinese Entrepreneurs Crime Report 2013 is een gemeenschappelijke uitgave van de Beijing Normal University en het “Chinese Entrepreneur Crime Prevention Research Centre” dat hiermee sinds haar ontstaan in december 2012 het tweede rapport aflevert. Vorig jaar werden 463 misdaadgevallen gerapporteerd, een verhoging met 80 % vergeleken met het jaar voordien. Bij deze gevallen waren 469 ondernemers betrokken uit de privésector en 128 van staatondernemingen. Corruptie valt het meest voor bij ondernemers. Bij de staatsondernemingen zijn de top 3 misdaden: omkoperij, verduistering en het verkeerd aanwenden van publiek geld. In de privésector zijn de frequentste misdaden: het onwettelijk verzamelen van spaargelden, fraude en ook het verkeerd bestemmen van openbare gelden.
De gemiddelde leeftijd van de verdachten in de privésector was 41 jaar, in de staatssector beliep die 49 jaar. De oudste verdachte in de staatssector was 74 jaar. Het rapport vond dat 220 ondernemers straffen kregen gaande van 6 maanden tot 20 jaar; 14 kregen levenslang, 10 kregen de doodstraf waarvan 5 met twee jaar uitstel. Het rapport stelde ook het lijstje op met de top 10 verdachten. Topschandaal qua corruptie was deze bij “China National Petroleum Corporation” (CNPC) waar 4 toplui warden gearresteerd waarbij voormalig baas Jiang Jiemin.
Het Opperste Volksprocuraat gaf gisteren van haar kant gisteren cijfers vrij van het aantal ambtenaren en politieke verantwoordelijken tegen wie een onderzoek liep van januari tot november 2013. In totaal waren 36.907 personen betrokken in 27.236 onderzochte gevallen waarvan er 80 % als belangrijk gelden. 12.824 gevallen hadden in totaal 5,5 miljard yuan financieel verlies tot gevolg voor de gedupeerden.
Bronnen: SCMO, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *