De stand van zaken 168

Shanghai blijft eerste containerhaven
yangshanftz–Shanghai bleef het afgelopen jaar de meest drukke containerhaven: de omslag steeg met 3,3 % tot 33 miljoen TEUs. Het was in 2010 dat Shanghai groter werd dan de containerhaven in Singapore. Het voorbije jaar kon in het belangrijkste kanaal van de Yangshan diepzeehaven in beide richtingen worden gevaren. Ook de Londense Baltic Exchange opende een kantoor in Shanghai. Voortaan wordt de hoop vooral  op de vrijhandelszone gevestigd. (Shanghai Daily)
Minder doden in mijnongevallen.
–Vorig jaar waren er “maar” 599 ongevallen in steenkoolmijnen waarbij 1048 personen het leven lieten. Dit is een kwart minder dan het jaar voordien. In 2912 kwamen 1300 personen om en 1973 in 2011. De veiligheid in de mijnen lijkt er dus op te verbeteren in China waar nog altijd het meest mijndoden te betreuren vallen.
 Vicegouverneur voor Tobintaks
yigangVicegouverneur van de Nationale Volksbank Yi Gang is voorstander dat China een taks heft op de wissel in buitenlandse valuta in de omgang Tobintaks geheten. Voordien had hij als hoofd van de State Administration of Foreign Exchange in het blad Qiushi geschreven dat het voorstel moet bestudeerd worden. In zijn artikel had hij het ook over nodige maatregelen tegen op speculatieve kapitaalvlucht op korte termijn. Het was de eerste keer dat een financieel regelgever een commentaar maakte over de Tobintaks (SCMP)
Tragere maar meer duurzame groei
De officiële aankoopmanagerindex PMI voor december daalde tot 51 in december. Bijgevolg wordt voor Q4 een groei van 7,7% voorspeld. Reuters verwacht dat voor volgend jaar opnieuw een groei van 7,5 % zal worden voorop gesteld. De uitvoerbestellingen daalden in december voor het eerst sinds juli. Ook de PMI in de diensten daalde namelijk van 56 in november tot 54,6 in december. Een cijfer boven 50 wijst op expansie. De sub index voor tewerkstelling verbeterde echter voor de vierde maand op rij.
Kerkhoven erg winstgevend
funeralVolgens het blad China Business News schoot de prijs van een rustplaats in het Wanfu Overseas Chinese Cemetery omhoog van 20.000 yuan in 2006 tot 120.000 yuan in 2013. Bovendien is de duur beperkt tot 20 jaar en liggen de prijzen er nog lager dan elders in Beijing waar deze tot honderdduizenden of tot een miljoen kan oplopen meer dan de prijs voor een huis in de buurt. Volgen het blad gooien meer en meer ontwikkelaars zich op de sector. Taikang Life Insurance investeert 60 miljoen in een kerkhof op de Lofuberg in Huizhou. Nog volgens China Business News kunnen kerkhoven 600% winst opleveren. Naar verluidt kunnen de bestaande kerkhoven nog 6 jaar gebruikt worden maar zullen de percelen volzet zijn binnen 10 jaar. CE.cn
Revlon schrapt 1000 banen
Cosmeticaproducent Revlon stopt haar operaties in China en daarmee zijn 1100 banen gemoeid. Revlon haalt maar 2 % van haar zakencijfer uit China. De kosten van de afdankingen zouden boven het $ 22 miljoen oplopen, maar uiteindelijk zou de operatie de jaarlijkse kosten met $ 11 miljoen verminderen
CNR bereidt beursgang voor
CNRLogoTreinproducent CNR zal de toelating vragen om in Hongkong een beursgang te wagen die tot 15 % van de aandelen zou opleveren. Het geld moet onder meer dienen om de snelle stijging van de schulden te delgen. In oktober kreeg CNR nog voor 25 miljard nieuwe bestellingen vooral veroorzaakt door de uitbreiding van het super snelle treinnet. Vicevoorzitter Yu Weiping hoopt tegen 2016 een zakencijfer van 140 miljard yuan te bereiken.
Spoorwegvoorzitter omgekomen
baizhongrenDe 53 jarige spoorwegvoorzitter Bai Zhongren  is volgens een mededeling van de spoorwegen zelf, in een ongeval om het leven gekomen. Volgens China Business News pleegde hij zelfmoord.  Naar verluidt stond hij onder intense druk wegens de financiële toestand van het bedrijf. De  China Railway Group had ook te lijden onder verschillende corruptiegevallen.  SCMP
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *