Meer oog voor intellectuele eigendomsrechten

 

eredoctoraat voor man van WIPO

eredoctoraat voor man van WIPO


De instelling die gaat over intellectuele eigendomsrechten in China heeft toegezegd dat het land een grotere bijdrage zal leveren aan de wereldwijde bescherming van die rechten en zich op een meer verantwoorde wijze wil gaan opstellen tegenover uitvinders, innovaties en het publiek.
De vriendelijke boodschap was vooral bedoeld voor de EU en werd dan ook gebracht ter gelegenheid van de viering van 25 jaar Chinees-Europese samenwerking, waarvoor de beide partners een feestje bouwden op de Expo in Shanghai. De voorzitter van de European Patent Office (EPO), Benoit Battistelli, vertelde het persbureau Xinhua overigens dat hij optimistisch gestemd was en vond dat China een snelle vooruitgang maakte.
De EPO en de Chinese staatsinstelling voor intellectuele eigendomsrechten hebben momenteel en tot 2011 een gezamenlijk project lopen, met een budget van 16 miljoen euro, om de bescherming van eigendomsrechten en patenten steviger te maken. China vraagt trouwens steeds meer patenten aan in Europa. Het aantal steeg van 163 in 2000 tot 1621 in 2009.
Dit is een onderdeel van de huidige trend onder de Chinese bedrijven om innovatie en research and development (R&D) hoger aan te slaan en guller te financieren. De top-500 Chinese ondernemingen beschikken in 2010 over 169.000 patenten, al 13,3 % meer dan vorig jaar. Het budget voor R&D bij diezelfde grote bedrijven ging van 2009 tot nu met 14,4 % omhoog en het is nu gemiddeld 1,4 % van hun totale inkomen.
In 2009 namen Chinese bedrijven 7946 internationale patenten, 29,7 % meer dan in 2008. De Volksrepubliek neemt daarmee de vijfde plaats in op de wereldranglijst van de World Intellectual Property Organization (WIPO).
Bron: Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *