Mega boorplatform wijzigt strategische verhoudingen in Zuidchinese zee

Het meest gesofistikeerde Chinese olieboorplatform , de CNOOC981, is maandag in Shanghai te water gelaten. Het nieuwe tuig zou belangrijke gevolgen voor de territoriale geschillen in de Zuidchinese zee kunnen hebben.

CNOOC981


CNOOC981 is in staat te boren op plaatsen waar de zee 3000 meter diep is. Dit is een belangrijke technologische doorbraak voor China. Tot nu toe konden boorplatformen in zeeën met een diepte tot maximum 500 meter werken.  De eigenaar is CNOOC, het staatsbedrijf dat offshore olie en gas ontgint. Aan de bouw werd drie jaar gewerkt door China State Shipbuilding Corp. CNOOC besteedde aan het nieuwe platform 6 miljard yuan. Het weegt liefst 31.000 ton en het dek is zo groot als een voetbalveld.
Deze nieuwe technologische stap vooruit is strategisch belangrijk. Het nieuwe platform gaat immers werken in de Zuidchinese zee. Die is helemaal van China, althans dat zegt de Volksrepubliek. Want Vietnam en de Filippijnen eisen de Spratley eilanden en de Paracelsus eilanden voor zich op, en nog enkele andere landen plus Taiwan hebben kleinere claims. Het gaat niet echt om  de grotendeels onbewoonde rotsen waaruit de eilanden bestaan, maar vooral om de territoriale wateren errond. Daaronder steken grote olie- en gaslagen, die meestal nog onontgonnen zijn omdat de zee er te diep is. 180 olie- of gasvelden zijn er al ontdekt, plus meer dan 200 olie- of gashoudende lagen, vooral op plaatsen waar de zee 500 tot 2000m diep is. En wie het eerst die olie-gaslagen kan aanboren, wint. China gaat ervan uit dat nu reeds 20 miljoen ton per jaar ‘Chinese’ olie verloren gaat aan andere landen met een claim die ondanks Chinees protest in de regio boren. China zelf heeft zijn grootste en diepste offshore gasveld gestart in 2009: de ontwikkeling van het Liwan 31 veld zal 35 miljard dollarkosten en de productie moet er in 2013 aanvangen.
Het in gebruik nemen van de CNOOC981 zal de strategische verhoudingen veranderen tussen de landen rond de Zuidchinese Zee , want Vietnam en de Filippijnen kunnen nog niet in 3000 meter diepe zeeën boren. En dit boorplatform  is maar een eerste in een plan van 15 miljard yuan om een boorcapaciteit in diepere zeeën op te bouwen . Het valt te voorzien dat dit Chinees plan zal gevolgd worden door maatregelen van de andere landen met claims om ook hun boortechnologie te verbeteren. Het wordt uitkijken of de VS hen daar willen bij helpen. Die verklaarden twee jaar terug bij monde van Hillary Clinton  dat een oplossing van de disputen in de Zuidchinese zee van strategisch belang is voor de VS ;  ze bieden daarbij hulp aan betrokken landen zoals de Filippijnen en Vietnam .
Bron : Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *