MH370-zoektocht: China ontdekt verdacht object op zee (upd)

Een Chinese satelliet heeft in de Indische oceaan een voorwerp opgemerkt van 22 meter lengte en 13 meter breedte dat verband kan houden met het vermiste Maleise vliegtuig, zo heeft de Maleise minister van Transport gemeld. China stuurde bijkomend 2 vrachtvliegtuigen om verkenningen uit te voeren boven het gebied waar al driemaal objecten zijn gevonden

objectenzeeHet was op zijn dagelijkse persconferentie dat de Maleise minister een telefoon uit China ontving, waarna hij het nieuws bekend maakte. Beelden van satelliet “Gaofen-1” tonen 120 km ten zuidwesten van een verdacht stuk afval dat Australië al donderdag ontdekte,  een voorwerp van 22 meter lengte en 13 meter breedte in de Indische oceaan.
De minister bevestigde dat noch China, India, Pakistan, Myanmar, Laos, Kirgizië noch Kazakhstan enige glimp van de MH370 op hun radar ontvingen. China heeft twee bijkomende schepen gestuurd die de 5 Chinese schepen zullen helpen zoeken in de zuidelijke corridor. Twee Chinese vliegtuigen kwamen zonet aan op de Australische luchtmachtbasis van Perth. Ze zoeken sinds zondag  2500 km ten zuiden van Perth. Ook de Chinese ijsbreker “Xuelong” heeft Perth al verlaten om mee te zoeken en zou binnen 70 uur ter plaatse zijn. Van Chinese kant leidt de militaire attache bij de Chinese ambassade in Australie de operaties. De Chinese en Australische stafchefs belden elkaar zondag om nauwer te gaan samenwerken.

Zoeken

Tot zondagavond werd niets met het oog opgemerkt, maar de omstandigheden in de zuidelijke corridor zijn moeilijk. Het transcript van de conversatie tussen het vliegtuig en de Maleise controletoren toont niets vrachtvltabnormaals. De twee bijkomende Chinese vrachtvliegtuigen IL-76 werden al verwelkomd door dienstdoend Australisch premier Truss die het als ideale tuigen bestempelde in de zoektocht. Ze zullen de Australische P3 Orions vervoegen en deze zullen later nog vergezeld worden door een Japans vliegtuig. De Australische boot HMAS Success is al in het gebied aankomen en zal gezelschap krijgen van een significant aantal Chinese boten waaronder de Kunlunshan. De door Australië doorzochte oppervlakte beslaat 500.000 km2.
Van Franse zijde werd ook een luchtfoto verstrekt met mogelijks wrakstukken. Een tiental vliegtuigen kammen het gebied verder uit en de Chinese Iljutsjin heeft maandag al mogelijke  brokstukken gemeld: twee witte grote vierkante objecten en meerdere kleine over verschillende kilometers verspreid. De Maleise premoier Najib Razak heeft de families  na 16 dagen zoeken verteld dat iedereen omkwam bij het ongeluk want het vliegtuig vloog boven de Indische oceaan zonder mogelijk vliegveld in de nabijheid. Hij steunde zich hierbij op berekeningen van Inmarsat aldus de BBC. De ingenieurs vonden geen hoogteschommelingen bij het vliegtuig dat zich op kruishoogte van 30.000 voet bevond.

Russische hypothese

De mysterieuze verdwijning doet allerlei krasse veronderstellingen ontstaan. Volgens een rapport van de GRU (Russische militaire inlichtingendienst)  bevatte het bewuste vliegtuig een mysterieuze lading uit de Seychellen. Amerikaanse veiligheidsdiensten lieten deze lading verzegelen door 2 speciaal getrainde personen die in mysterieuze omstandigheden om het leven kwamen.  Volgens een Russisch kolonel zou het over materiaal gaan om gewone vliegtuigen te veranderen in niet-detecteerbare. Ook verdacht is dat het telefoonverkeer van China Mobile in de Spratly-eilanden op het ogenblik van het vliegtuigincident verstoord werd.  De Russische veiligheid verwittigde het Chinees ministerie van Staatsveiligheid van de verdachte vracht en China was van plan het vliegtuig te zullen afleiden naar het eiland Hainan  voor controle.
Blijkbaar hebben ze in die hypothese daartoe niet de mogelijkheid gekregen. Het Russische rapport is er van overtuigd dat de Navy het vliegtuig heeft af willen leiden naar de basis Diego Garcia. Het is technisch mogelijk een vliegtuig op afstand te besturen, maar het uitschakelen van de 2 communicatietuigen is dit echter niet. Volgens de Russische versie zou  de verzegelde kwestieuze lading al naar Mexico overgevlogen zijn waar ze in White Sands Missile Range zou zijn vernietigd…
Bronnen: Xinhua, BBC, abeldanger.net, eutimes.net, 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar