Miljoenen boeren kregen drinkwater in Gansu

De superdroge provincie Gansu heeft het voorbije decennium 11,4 miljard yuan gepompt in waterprojecten zodat 16 miljoen landelijke bewoners drinkwater kregen. Nu heeft 80 % van deze bevolking drinkwater i.p.v. 25 % voorheen. De boeren kunnen zo niet enkel meer schapen houden, maar kunnen ze zich ook thuis wassen.

gansudroogDe noordwestelijke provincie Gansu staat al lang bekend om zijn erge droogte. Voor 1949 kende de provincie om de drie jaar een droogtegolf. Gansu ontvangt jaarlijks nauwelijks 302 millimeter regenval terwijl dit in Shanghai bijvoorbeeld 1123 mm is. De 59 jarige boer Xiao Kecheng haalde sinds hij 6 was water van de ravijn in het dorp Gaoshan en stond soms in de rij ’s nachts. De lokale bewoners vingen regenwater op om het in hun kelders te bewaren. In echt droge jaren moesten ze zich water uit de stad aanschaffen en dit koste tot 1000 yuan per jaar, een harde financiële dobber. Wang Xiagui uit het dorp Xiajie moest zelfs 5 kilometer lopen om zich drinkwater te verschaffen. In de kanton Weiyuan, waar Wang woont, heeft dank zij de provinciale investeringen nu 96 % van de lokale bevolking toegang tot drinkwater. Gansu pompte het afgelopen decennium 11,4 miljard in waterprojecten: dit leverde 16 miljoen rurale bewoners toegang op tot drinkwater.

Van 25%  naar 80%

Het was in 2005 dat het provinciaal bestuur een campagne lanceerde voor de bouw van waterprojecten. Een drinkwateronderzoek in 2004 had immers uitgewezen dat meer dan 15 miljoen boeren geen toegang hadden tot veilig drinkwater. Volgens de provinciale gegevens werden sindsdien meer dan 6000 grote waterprojecten uitgevoerd en 81.000 kleinere. Resultaat is dat nu 80 % van de landbouwbevolking nu toegang heeft tot drinkwater terwijl dat 10 jaar geleden nauwelijks 25 % bedroeg.
In het kanton Zhangjiachuan bijvoorbeeld bewaken camera’s 24 uur de waterreservoirs en personeel de waterkwaliteit. Dit veranderde het leven van de boeren. Ma Jianying uit het dorp Bulenggou durfde het vroeger niet aan om veel schapen te houden omdat hij nauwelijks water genoeg had voor zijn gezin. Nu fokt hij 160 schapen. Voor Liu Honghong betekent vers water dat zijn familie nu eindelijk een douche thuis kan nemen. Vroeger moest hij daarvoor 5 km ver gaan tot het publiek bad van zijn dorp. Wanneer hij terugkwam op winderige dagen, was hij opnieuw bedekt met stof of slijk. Hoewel het basisprobleem nu grotendeels opgelost is, wil de provincie de komende 5 jaar nog verbeteren. Waterprojecten in 1107 dorpen zullen de toegang verbeteren voor 260.000 landbouwgezinnen.
Bron:  xinhua

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *